Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Odporcovia homosexuálov v Slovinsku zozbierali podpisy na referendum

Ilustračné foto Foto: TASR

V prípade, že by sa plebiscit uskutočnil, bol by platný, len keby k urnám prišlo minimálne 20 percent z približne 1,7 milióna slovinských voličov.

Ľubľana 10. marca (TASR) - Slovinskí odporcovia homosexuálnych manželstiev predložili dnes parlamentu petíciu s vyše 80.000 podpismi požadujúcu vypísanie referenda o tejto otázke. Informovala o tom agentúra DPA.

Organizátori petície chcú prostredníctvom referenda zvrátiť rozhodnutie slovinských poslancov, ktorí pred týždňom schválili manželstvá osôb rovnakého pohlavia a adopciu detí homosexuálnymi partnermi.

V súlade s platnými zákonmi musí petícia za vypísanie celonárodného hlasovania obsahovať minimálne 2500 podpisov. O samotnom vypísaní referenda potom rozhoduje parlament.



V prípade, že by sa plebiscit uskutočnil, bol by platný, len keby k urnám prišlo minimálne 20 percent z približne 1,7 milióna slovinských voličov.

Organizátori začali zberať podpisy pod referendovú petíciu od 3. marca, keď parlament schválil zmeny v zákone o rodine, ktoré umožňujú homosexuálnym partnerom uzavrieť manželstvo a adoptovať si deti.

Slovinsko v minulosti už v roku 2006 zlegalizovalo registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, ale bez práva adoptovať si deti.

Zákon o homosexuálnych manželstvách schválili v Slovinsku už v roku 2011. O rok nato ho však zrušili na základe rozhodnutia voličov v referende.