Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Slovinsko po ukončení pandémie otvorilo hranice s Chorvátskom

Ľudia nakupujú v obchodnom centre v slovinskom meste Kranj v prvý deň opätovného otvorenia všetkých obchodov v krajine počas koronavírusovej pandémie v pondelok 18. mája 2020. Mnohé krajiny sveta, vrátane Slovinska, pokračujú v uvoľňovaní reštriktívnych opatrení. Slovinsko v piatok 15. mája ako vôbec prvá európska krajina vyhlásilo koniec epidémie koronavírusu na svojom území. Rozhodnutie o ich ukončení nadobudne účinnosť 31. mája. Od tohto dňa bude okrem iného uvoľnený režim na slovinských hraniciach - do krajiny budú môcť vstupovať obyvatelia iných štátov EÚ bez toho, aby museli ísť do povinnej karantény. Slovinsko dosiaľ zaznamenalo 1466 prípadov nákazy koronavírusom a 104 úmrtí. Foto: TASR/STA

Chorváti sú na zozname Slovinska prví, vláda tak rozhodla v pondelok večer.

Ľubľana 19. mája (TASR) - Slovinsko od utorka povoľuje chorvátskym občanom vstúpiť na svoje územie bez následnej karantény alebo izolácie z dôvodu pandémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19. Informovali o tom tlačové agentúry STA a DPA.

Slovinská vláda urobila minulý týždeň prekvapujúci krok a oficiálne vyhlásila koniec pandémie koronavírusu v krajine, pričom však až do konca mája nechala v platnosti bezpečnostné opatrenia.

Vláda tiež prijala plán postupného znovuotvárania hraníc pre cudzincov, ktorý sa opiera o dvojstranné dohody s členskými krajinami Európskej únie a o vývoj epidemiologickej situácie v jednotlivých štátoch.

Chorváti sú na zozname Slovinska prví, vláda tak rozhodla v pondelok večer.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Slovinsku dlhšie obdobie drží blízko nuly, pričom potvrdených infekcií je celkovo 1466 a úmrtí 104.

V susednom Chorvátsku je podobná situácia, keďže sa mu takisto podarilo odvrátiť explozívne šírenie vírusu. Chorvátsko zaznamenalo do pondelňajšieho popoludnia celkovo 2228 prípadov nákazy a 95 úmrtí.

Slovinsko je dôležitou turistickou destináciou a takisto vstupnou bránou pre milióny západoeurópskych turistov smerujúcich na chorvátske pobrežie Jadranského mora.