Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Počet nakazených koronavírusom v Slovinsku stúpol na 442

Maďarský zdravotník kontroluje telesnú teplotu šoférovi zo Slovinska v rámci preventívneho opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu na parkovacom mieste diaľnice M70 neďaleko maďarského mesta Csörnyeföld 12. marca 2020. Od stredajšej polnoci kontrolujú maďarské orgány aj hranice so Slovinskom a Rakúskom s cieľom zabrániť šíreniu nákazy novým koronavírusom. Foto: TASR/AP

Kým drvivá väčšina ľudí v Slovinsku zákaz dodržiava, obyvatelia prímorského mesta Izola spozorovali v nedeľu niekoľko surferov, ktorí sa snažili využiť silný vietor.

Ľubľana 23. marca (TASR) - V Slovinsku zaznamenali v pondelok do 14.00 h celkovo 442 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je za posledných 24 hodín nárast o 28 prípadov.

Údaj bol zverejnený po vykonaní 13.812 testov, čo je o 714 viac, než ich bolo do nedele. Ukazujú to aktuálne údaje slovinského Národného inštitútu pre verejné zdravie, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra STA.

V súčasnosti sa 32 pacientov lieči v nemocnici s názvom Zdravotnícke centrum Univerzity (UKC) v Ľubľani a osem z nich sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, uviedla vláda na svojom účte na Twitteri.

Ďalších 11 pacientov je hospitalizovaných v nemocnici UKC v meste Maribor, kde sú na jednotke intenzívnej starostlivosti dvaja pacienti. Obaja už boli intubovaní, ako uviedla nemocnica.

Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom v Slovinsku stúpol v pondelok na tri, keď v nemocnici UKC v metropole Ľubľana zomrel 67-ročný muž s viacerými ďalšími zdravotnými ťažkosťami.

Slovinci sa väčšinou prispôsobujú nariadeniam vlády zameraným na zastavenie šírenia epidémie a dodržiavajú aj zákaz zhromažďovania a stretávania. Ukazujú to správy z viacerých miest. Ľudia cez víkend nešli ani do rekreačných stredísk na pobreží Jadranského mora či na brehoch jazier.

Kým drvivá väčšina ľudí v Slovinsku zákaz dodržiava, obyvatelia prímorského mesta Izola spozorovali v nedeľu niekoľko surferov, ktorí sa snažili využiť silný vietor. Mesto preto zakáže akékoľvek aktivity na miestnych plážach a bude udeľovať pokuty za každé porušenie nariadenia.

Izola však hlásila, že ľudia sa väčšinou cez víkend zdržiavali doma.

Väčšinou prázdne boli aj rezorty na brehu jazier v slovinských Alpách, ktoré sú ďalšou populárnou destináciou pre turistov.