Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

LESNÝ POŽIAR V SLOVINSKU: V oblasti Kras evakuovali štyri dediny

Na snímke dym z lesného požiaru v dedine Sela v oblasti Kras na západe Slovinska v stredu 20. júla 2022. Foto: TASR/AP

Úsilie hasičov komplikuje hustý dym, uviedol počas návštevy oblasti slovinský minister obrany Marjan Šarec.

Ľubľana 20. mája (TASR) - Lesný požiar, ktorý sa rozšíril z Talianska do oblasti Kras na západe Slovinska ohrozuje aj niektoré dediny v tejto oblasti. Úrady už vyzvali na evakuáciu obyvateľov dedín Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu a Nova Vas. Informovala o tom agentúra STA s odvolaním sa na regionálne stredisko civilnej ochrany.

Boli aktivované všetky záchranné zložky regiónu a podľa veliteľa civilnej ochrany Srečka Šestana s plameňmi bojuje takmer 600 ľudí. Pre ľahké popáleniny a dýchacie problémy vyhľadalo lekársku pomoc päť hasičov.

Spravodajský portál 24ur.com informoval, že do hasenia boli zapojené aj dva talianske vrtuľníky a dve lietadlá Canadair, ktoré zhadzovali vodu zo vzduchu.

Ervin Čurlič z regionálneho strediska civilnej ochrany pre 24ur.com povedal, že na slovinskej strane hraníc horeli tri domy. Zhorel aj veľký bazén, z ktorého vrtuľníky naberali vodu.

Požiar sa opäť rozhorel aj na oboch stranách cesty medzi obcami Mirna a Lokvica, cesta je preto uzavretá. Úsilie hasičov komplikuje hustý dym, uviedol počas návštevy oblasti slovinský minister obrany Marjan Šarec.

Priznal logistické problémy s vodou, ktorá sa musí dovážať cisternami a napúšťať do bazénov, ktoré používajú vrtuľníky. Zároveň upozornil na nedostatok vody v regióne.