Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéfa ľubľanskej polície odvolali z funkcie po potýčkach na protestoch

Archívna snímka z protestov v centre Ľubľany v stredu 15. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Odvolaného policajného šéfa Boštjana Glaviča dočasne nahradil Janez Rupnik. Glaviča pritom presunuli v rámci polície na administratívnu funkciu.

Ľubľana 1. októbra (TASR) - Šéfa ľubľanskej polície v piatok odvolali z funkcie. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k takémuto kroku došlo len niekoľko dní po tom, ako na proteste proti epidemiologickým reštrikciám v slovinskej metropole vypukli násilnosti.

Výmena na poste policajného šéfa, ktorú oznámila slovinská polícia na svojej oficiálnej webstránke, sa očakávala. Slovinský premiér Janez Janša totiž ľubľanskú políciu obvinil, že stredajší protivládny protest nezvládla.

Poriadková polícia použila vodné delo aj slzotvorný plyn, aby rozohnala tisíce demonštrantov, ktoré v stredu zablokovali centrum slovinského hlavného mesta na protest proti reštrikciám. Pri potýčkach utrpeli ľahšie zranenia aj dvaja policajti.

Premiér Janša po skončení protestu na Twitteri napísal, že "vedenie ľubľanskej polície zjavne nie je schopné" takýmto incidentom predchádzať, a dodal, že je "najvyšší čas", aby v tejto veci podniklo kroky ministerstvo vnútra.

Odvolaného policajného šéfa Boštjana Glaviča dočasne nahradil Janez Rupnik, informovala slovinská agentúra STA. Glaviča pritom presunuli v rámci polície na administratívnu funkciu.

Slovinské médiá informovali o možnej zmene vo vedení ľubľanskej polície ešte pred stredajším protestom, pripomína STA.

Minister vnútra Aleš Hojs neuviedol, z akého dôvodu k zmene došlo, priblížil však, že Glavič už dávnejšie vyjadril želanie, aby ho v rámci polície preradili na inú funkciu. Hojs zároveň označil za špekulácie tvrdenia, že k zmene došlo v dôsledku stredajšieho protestu.

Demonštrácie proti epidemiologickým reštrikciám prebiehajú v Slovinsku od polovice septembra. Tamojšia vláda totiž vtedy oznámila, že od 1. októbra bude musieť približne 31.000 zamestnancov verejného sektora predkladať potvrdenie o zaočkovaní proti covidu alebo doklad, že toto ochorenie prekonali, aby tak mohli naďalej vykonávať svoju prácu, píše AFP. Slovinský ústavný súd však vo štvrtok nadobudnutie účinnosti tohto opatrenia zablokoval, pričom samotné opatrenie označil za "potenciálne protiústavné".

V Slovinsku, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ, sa budúcu stredu uskutoční summit vrcholných predstaviteľov EÚ a krajín západného Balkánu. Organizátori protestov proti reštrikciám avizovali na tento deň ďalšiu demonštráciu.

V dvojmiliónovom Slovinsku je oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu zaočkovaných približne 48 percent obyvateľov.