Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Financovanie tlačovej agentúry v Slovinsku bude obnovené

Na archívnej snímke Bojan Veselinovič. Foto: TASR/STA

Bojan Veselinovič zo svojej funkcie riaditeľa STA odstúpil v septembri, pričom vládu obvinil z pokusu "podriadiť si agentúru" pozastavením jej financovania.

Ľubľana 8. novembra (TASR) - Slovinská vláda obnoví financovanie jedinej tlačovej agentúry v krajine - STA –, ktoré vlani v decembri zastavila pre spory týkajúce sa jej riadenia a spravodajstva.

Šéf vládnej informačnej kancelárie Uros Urbanija a novovymenovaný riaditeľ STA Igor Kadunc v pondelok oznámili, že podpísali dohodu, na základe ktorej agentúra dostane z verejných zdrojov tento rok viac ako dva milióny eur. Píšu o tom agentúry AFP a STA.

"Dohodli sme sa na zmluve, ktorá nám poskytne financovanie do konca roka... a čas na vyriešenie problémov na budúci rok," povedal Kadunc.

Spor medzi informačnou kanceláriou vlády a STA sa začal krátko po vymenovaní kabinetu premiéra Janeza Janšu v marci 2020. Janša vtedy kritizoval spravodajstvo STA súvisiace so zvládaním koronakrízy, označil ho za "hanbu" a žiadal prepustenie jej vtedajšieho riaditeľa Bojana Veselinoviča.

Veselinovič vo funkcii zostal, ale vláda v decembri zmrazila platby pre STA s tým, že jej vedenie nebolo schopné doručiť potrebné podklady.

V januári tohto roku pod tlakom EÚ vláda uviedla, že platby obnovila, ale ukázalo sa, že ide iba o platby zadržané v roku 2020. Platby pre rok 2021 vláda odmietla s odôvodnením, že vedenie STA nesplnilo požiadavky na poskytovanie služby vo verejnom záujme.

Veselinovič zo svojej funkcie odstúpil v septembri, pričom vládu obvinil z pokusu "podriadiť si agentúru" pozastavením jej financovania.

Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v liste zaslanom v septembri slovinskej vláde zopakovala výzvy na obnovenie financovania STA. Varovala, že súčasná situácia "predstavuje veľké riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a v EÚ".