Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Slovinská vláda obnovila financovanie národnej tlačovej agentúry STA

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

STA bola založená v roku 1990, keď sa Slovinsko rozhodlo odčleniť od bývalej juhoslovanskej federácie.

Ľubľana 14. januára (TASR) – Slovinská vláda vo štvrtok oznámila, že obnovila financovanie národnej tlačovej agentúry STA. Informovala o tom agentúra AFP.

Slovinská vláda pozastavila financovanie STA vlani v decembri. Ako dôvod uviedla, že vedenie STA neposkytlo požadované údaje o finančných operáciách tlačovej agentúry. Vládny úrad pre komunikáciu (UKOM) každoročne poskytoval STA zhruba dva milióny eur.

Riaditeľ STA Bojan Veselinovič vtedy v reakcii pre štátnu televíziu uviedol, že UKOM poskytol všetky potrebné údaje. Výnimkou boli informácie o zamestnancoch a redakčnej činnosti, pretože by tým porušil mediálnu legislatívu.

Slovinský parlament neskôr v decembri prijal balík núdzových opatrení pre zvládnutie koronavírusovej krízy, ktorý obsahoval aj ustanovenie požadujúce obnovenie platieb pre STA.

Vláda sa však následne obrátila na Európsku úniu s podnetom, či financovanie STA neporušuje pravidlá týkajúce sa štátnej pomoci a hospodárskej súťaže.

Európska komisia tento pondelok vydala stanovisko, v ktorom sa podľa portálu Euronews uvádza, že EÚ nemusí vždy schvaľovať finančné prostriedky poskytované verejnoprávnym médiám.

„Vo všeobecnosti môžu členské štáty poskytnúť pomoc spravodajským agentúram"
ako kompenzáciu za služby všeobecného hospodárskeho záujmu, uviedla hovorkyňa EK Arianna Podesta. „Ak suma nepresahuje určitú hranicu, je možné pomoc vyplatiť priamo bez predchádzajúceho oznámenia alebo súhlasu Európskej komisie," dodala.

Podľa agentúry AFP premiér Janez Janša krátko po svojom nástupe do funkcie v marci minulého roku použil svoj účet na sociálnej sieti Twitteri na útok na médiá, ktoré spochybňovali spôsob, akým zvláda krízu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2. Janša vtedy médiá obvinil zo šírenia klamstiev, falošných správ a z toho, že slúžia záujmom opozície.

Vlani v októbri zasa Janša vo svojom tvíte označil STA za hanbu národa a obvinil ju, že sa spreneverila svojmu názvu.

Príčinou tejto Janšovej kritiky bolo, že STA podľa jeho názoru poskytla viac priestoru rozhovoru s raperom Zlatkom, ktorý kritizoval vládu, ako premiérovmu stretnutiu s jeho blízkym spojencom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

STA bola založená v roku 1990, keď sa Slovinsko rozhodlo odčleniť od bývalej juhoslovanskej federácie.