Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

CHEMICKÁ TOVÁREŇ V PLAMEŇOCH: Pri požiari v Slovinsku hlásia ranených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Univerzitné klinické centrum v Ľubľane, kam už boli prevezení dvaja zranení, aktivovalo svoj protokol pre hromadné nešťastia.

Ľubľana 12. mája (TASR) - Viac ako 20 ľudí utrpelo vo štvrtok ráno zranenia pri výbuchu a následnom požiari v chemickej továrni v meste Kočevje ležiacom na juhu Slovinska, kde sa vyrába aj melamín. Päť osôb utrpelo ťažké popáleniny a ďalšie dve sú stále nezvestné. TASR informáciu prevzala od agentúry STA.

Úrad civilnej ochrany a odstraňovania následkov katastrof uviedol, že plamene sa medzičasom podarilo uhasiť. Miestnych obyvateľov však vyzvala, aby nevychádzali von a zatvorili okná.

Univerzitné klinické centrum v Ľubľane, kam už boli prevezení dvaja zranení, aktivovalo svoj protokol pre hromadné nešťastia. Výbuch bol podľa miestnych médií natoľko silný, že následnú tlakovú vlnu pocítili obyvatelia okolitých budov.

Vzhľadom na počet zranených ide o najhorší požiar v priemyselnom zariadení v novodobých dejinách Slovinska. Od roku 1995 bolo v Slovinsku zaznamenaných 17 požiarov v priemyselných prevádzkach, ktoré spôsobili najmä materiálne škody.

Predmetná továreň, ktorá patrí medzi najväčších zamestnávateľov v regióne, patrí podľa slovinskej environmentálnej legislatívy medzi prevádzky s vyšším rizikom pre životné prostredie. Vyrábajú sa tam prevažne ingrediencie pre farby a laky pre drevársky, stavebný a textilný priemysel.

Melamín je organická molekula, ktorá sa používa pri výrobe laminátových podláh, náterov povrchu nábytku, pri výrobe plastických látok a iných produktov.