Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VÝBUCH V CHEMICKEJ TOVÁRNI: Zrejme si vyžiadal najmenej päť obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vzhľadom na počet obetí a zranených ide o najhorší požiar v priemyselnom zariadení v novodobých dejinách Slovinska.

Ľubľana 12. mája (TASR) - Výbuch a následný požiar v chemickej továrni Melamin v slovinskom meste Kočevje pripravil o život najmenej päť ľudí. Oznámil to riaditeľ spoločnosti. Záchranári už prerušili pátranie po nezvestných. TASR informácie prevzala od agentúry STA.

"Päť nezvestných osôb pravdepodobne zahynulo, pretože výbuch bol taký silný, že nebola šanca na ich prežitie," povedal riaditeľ spoločnosti Melamin Srečko Štefanič.

Pri výbuchu sa zranilo celkovo 20 ľudí. Dve zranené osoby, ktoré skončili v nemocnici s vážnymi popáleninami, bojujú o život, oznámilo Univerzitné klinické centrum v Ľubľane.

Príčina výbuchu a následného požiaru je predmetom vyšetrovania, avšak v tejto chvíli úrady pracujú s verziou, že išlo o ľudskú chybu. Výbuch zrejme spôsobilo zmiešanie rôznych surovín pri prečerpávaní do cisterny, spresnil Štefanič.

Vzhľadom na počet obetí a zranených ide o najhorší požiar v priemyselnom zariadení v novodobých dejinách Slovinska. Od roku 1995 bolo v Slovinsku zaznamenaných 17 požiarov v priemyselných prevádzkach, ktoré spôsobili najmä materiálne škody.

Predmetná továreň, ktorá patrí medzi najväčších zamestnávateľov v regióne, patrí podľa slovinskej environmentálnej legislatívy medzi prevádzky s vyšším rizikom pre životné prostredie. Vyrábajú sa tam prevažne ingrediencie pre farby a laky pre drevársky, stavebný a textilný priemysel.