Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Slovinsku sa začalo skoré hlasovanie pred parlamentnými voľbami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Približne 1,65 milióna oprávnených voličov bude v nedeľu rozhodovať o zložení 90-členného parlamentu.

Ľubľana 19. apríla (TASR) - Voliči v 96 volebných okrskoch v Slovinsku môžu od utorka počas najbližších troch dní predčasne odovzdať svoje hlasy v parlamentných voľbách, ktoré sa v tejto krajine budú konať v nedeľu 24. apríla. TASR správu prevzala z agentúry Hina.

Hlasovanie sa začalo v utorok ráno. Oprávnení voliči, ktorí nebudú schopní prísť k volebným urnám v nedeľu, môžu svoj hlas odovzdať v utorok, v stredu alebo vo štvrtok od 7.00 h do 19.00 h SELČ. Každý volebný obvod na tento účel otvoril jednu hlasovaciu miestnosť, píše Hina.

Osoby s ochorením COVID-19 a ľudia v domácej izolácii budú môcť odvoliť priamo doma, dodáva agentúra.

Približne 1,65 milióna oprávnených voličov bude v nedeľu rozhodovať o zložení 90-členného parlamentu. Z nich 88 je volených v obvodoch a dvoch si vyberajú zástupcovia talianskej a maďarskej menšiny v krajine, píše Hina.

Volebná účasť by podľa prieskumov mala byť vyššia ako v posledných voľbách v roku 2018, keď dosiahla 52,6 percenta, pripomína Hina.

Slovinský prezident Borut Pahor v januári oznámil, že parlamentné voľby sa uskutočnia 24. apríla. O zvolenie do parlamentu sa uchádza viac ako 1400 kandidátov z 20 politických strán, píše agentúra STA.