Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Slovinský parlament začal ustanovujúce zasadnutie, Pahor chce zhodu

Na archívnej snímke slovinský prezident Borut Pahor. Foto: TASR/STA - Daniel Novakovič

Prezident upozornil, že jeho krajina zo zdravotnej krízy vychádza v lepšom stave, než v akom sa nachádzala po hospodárskej a finančnej kríze, a má priaznivé podmienky na rozvoj.

Ľubľana 13. mája (TASR) - Slovinský parlament sa zišiel v piatok na svojom ustanovujúcom zasadnutí po aprílových voľbách. Slovinský prezident Borut Pahor nových poslancov vyzval, aby vytvorili zhodu v kľúčových záležitostiach. Takisto upozornil, že nová vláda a parlament do úradu vstupujú v "období skúšok". TASR správu prevzala z agentúry STA.

"Spoločne s našimi partnermi a spojencami v EÚ a NATO sa chystáme dôsledne a rozumne zvažovať, ako spoločne postupovať," povedal Pahor.

Prezident tiež upozornil, že jeho krajina zo zdravotnej krízy vychádza v lepšom stave, než v akom sa nachádzala po hospodárskej a finančnej kríze, a má priaznivé podmienky na rozvoj. Takisto sa poďakoval odchádzajúcemu premiérovi Janezovi Janšovi za jeho prácu v náročných okolnostiach i za spoluprácu.

V aprílových parlamentných voľbách zvíťazilo Slovinské liberálne Hnutie Sloboda (Gibanje Svoboda; GS). Janšova Slovinská demokratická strana (SDS) skončila na druhom mieste.

Líder GS Robert Golob v stredu oznámil, že jeho hnutie sa dohodlo na vytvorení vládnej stredoľavicovej koalície so stranami Sociálni demokrati (SD) a Ľavica. Táto trojica strán bude mať dohromady 53 parlamentných kresiel, a teda väčšinu.