Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Slovinský prezident žiadal rýchle začlenenie západného Balkánu do EÚ

Na archívnej snímke slovinský prezident Borut Pahor. Foto: TASR/STA - Daniel Novakovič

V oblasti rozdelenia Európy na západnom Balkáne bude mať podľa slovinského prezidenta rozhodujúcu úlohu Srbsko v spojitosti s bezpečnostnými, politickými a ďalšími vzťahmi s Ruskom, píše STA.

Bled 29. augusta (TASR) - Slovinský prezident Borut Pahor v pondelok opakovanie žiadal o rýchle začlenenie krajín západného Balkánu do Európskej únie. TASR správu prevzala z agentúr STA a Reuters.

Pahor v pondelok vystúpil na strategickom fóre v meste Bled na severozápade Slovinska. Čím dlhší bude proces rozširovania EÚ, tým viac sú podľa jeho slov krajiny západného Balkánu zraniteľné voči ruským ambíciám či voči rastúcemu vplyvu Ruska.

V spojitosti s rozširovaním EÚ upozornil na kľúčovú pozíciu Bosny a Hercegoviny. "Prípadné vystupňovania konfliktu v Bosne a Hercegovine môže predstavovať vážne bezpečnostné riziko pre túto krajinu, pre oblasť západného Balkánu a pre celú Európu," povedal. "Teraz je čas si tento problém uvedomiť a vyriešiť," dodal. Pahor pripomenul návrh Slovinska o udelení štatútu kandidátskej krajiny pre Bosnu a Hercegovinu do konca tohto roka, píše STA.

V oblasti rozdelenia Európy na západnom Balkáne bude mať podľa slovinského prezidenta rozhodujúcu úlohu Srbsko v spojitosti s bezpečnostnými, politickými, hospodárskymi, kultúrnymi a ďalšími vzťahmi s Ruskom, píše STA.

Pahor uviedol, že EÚ musí podľa urobiť všetko, čo je v jej silách, aby presvedčila Srbsko k posilneniu politickej vôle tejto krajiny (Srbska) k EÚ. EÚ však podľa jeho slov musí trvať na tom, aby Srbsko oficiálne odmietlo separatistické tendencie v Bosne a Hercegovine a Belehrad úspešne zavŕšil dialóg s Prištinou.