Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Služba Copernicus: Posledných osem rokov bolo globálne najteplejších

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Najteplejšími rokmi v celosvetovom meradle sú zatiaľ — v zostupnom poradí — 2016, 2020, 2019 a 2017, uviedol Copernicus.

Paríž 10. januára (TASR) — Posledných osem rokov bolo globálne — aj napriek ochladzujúcemu vplyvu oceánskeho a atmosférického javu La Niňa od roku 2020 — najteplejších od začiatku meraní. V utorok to oznámila Služba Európskej únie pre sledovanie klímy (Copernicus), informuje agentúra AFP.

Priemerné teploty počas roka 2022, počas ktorého sa udialo množstvo bezprecedentných prírodných katastrof, ešte zhoršených zmenou klímy, spôsobili, že tento rok bol piaty najteplejší od začiatku meraní v 19. storočí.

Pakistan a severnú Indiu postihla dvojmesačná jarná vlna horúčav, keď teploty nepretržite výrazne stúpali nad 40 stupňov Celzia. Po nej nasledovali v Pakistane záplavy, ktoré postihli tretinu územia krajiny.

Francúzsko, Británia, Španielsko a Taliansko zaznamenali vlani nové rekordné priemerné teploty, pričom Európa ako celok zažila svoj druhý najteplejší rok vôbec. Vlny horúčav v Európe boli navyše spojené so zničujúcim suchom.

Teploty v Európe stúpli za posledných 30 rokov o viac než dvojnásobok v porovnaní s globálnym priemerom, pričom v tomto regióne sa prejavuje najväčší nárast zo všetkých kontinentov na Zemi.

Aj rozsiahle oblasti Blízkeho východu, Číny, strednej Ázie a severnej Afriky počas roka 2022 zažívali bezprecedentné horúčavy.

Čína a západná Európa zápasili s negatívnymi vplyvmi na poľnohospodárstvo, riečnu dopravu a energetický manažment, súvisiace s počasím.

Aj polárne oblasti Zeme zaznamenali vlani rekordné teploty. Odľahlá ruská výskumná stanica Vostok vo východnej Antarktíde zaznamenala pomerne miernu teplotu mínus 17,7 stupňa Celzia, čo je najvyššia nameraná hodnota počas 65 rokov jej existencie.

Septembrové teploty v Grónsku boli o osem stupňov Celzia vyššie než priemer, čím sa zrýchlil úbytok ľadovej pokrývky, najviac prispievajúci k stúpaniu hladiny oceánov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/DPA


Najteplejšími rokmi v celosvetovom meradle sú zatiaľ — v zostupnom poradí — 2016, 2020, 2019 a 2017, uviedol Copernicus.

Koncentrácie dvoch hlavných — plynov v ovzduší, ktoré spôsobujú globálne otepľovanie — oxidu uhličitého (CO2) a metánu (CH4) — sa vlani tiež ďalej zvýšili na rekordné úrovne.

Úroveň CO2 stúpla na 417 častíc na milión — najviac za vyše dva milióny rokov. Metán stúpol na 1894 častíc na miliardu, najviac za 800.000 rokov.

"Rok 2022 bol ďalším rokom klimatických extrémov v celej Európe a na celom svete," uviedla vo vyhlásení Samantha Burgessová, zástupkyňa šéfa služby Copernicus. "Tieto javy poukazujú na to, že už zažívame ničivé následky nášho otepľujúceho sa sveta," dodala.