Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Smetiari a zametači v Glasgowe vstúpili do štrajku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Smetiari a zametači začali štrajkovať minútu po polnoci. Dôvodom bolo, že sa ich odborovému zväzu nepodarilo dosiahnuť dohodu s vedením mesta v spore o zvyšovanie platov.

Glasgow 1. novembra (TASR) - Smetiari a zametači ulíc v Glasgowe vstúpili v pondelok do štrajku za zvýšenie miezd. V tomto škótskom meste sa v nedeľu začal kľúčový klimatický summit OSN, v rámci ktorého v pondelok a utorok vystúpia s prejavmi desiatky svetových lídrov.

Smetiari a zametači začali štrajkovať minútu po polnoci, približuje agentúra AP. Dôvodom bolo, že sa ich odborovému zväzu nepodarilo dosiahnuť dohodu s vedením mesta v spore o zvyšovanie platov.

Britský odborový zväz GMB informoval, že štrajk bude pravdepodobne prebiehať celý prvý týždeň klimatickej konferencie OSN známej aj pod skratkou COP26, ktorá má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií.

Konferencia sa v Glasgowe začala v nedeľu a potrvá do 12. novembra. Zúčastní sa na nej viac ako 120 svetových lídrov, a tiež tisíce diplomatov, aktivistov, vedcov a novinárov.

V Glasgowe, ktorý medzičasom napĺňa svoju povesť jedného z najdaždivejších britských miest, sa tak v dôsledku štrajku budú na uliciach zrejme hromadiť odpadky.