Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Smrť muža, ktorý zomrel po zásahu polície, vyvolala protesty

Muža menom George Floyd zatkla polícia v pondelok večer. Videozáznam zhotovený okolostojacimi ľuďmi zachytáva spútaného muža ležiaceho na zemi. Jeden z policajtov v kľaku tlačil kolenom na Floydov krk. Foto: TASR/AP

Štyroch policajtov, ktorí sa na zásahu zúčastnili, v utorok prepustili zo služby. Štátne i federálne úrady prípad vyšetrujú.

Minneapolis 27. mája (TASR) - Stovky ľudí sa zhromaždili v utorok v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota na mieste, kde v pondelok počas policajného zásahu zomrel Afroameričan. Informovala o tom v stredu televízia CNN.

Muža menom George Floyd zatkla polícia v pondelok večer. Videozáznam zhotovený okolostojacimi ľuďmi zachytáva spútaného muža ležiaceho na zemi. Jeden z policajtov v kľaku tlačil kolenom na Floydov krk. Zatknutý upozorňoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Krátko na to zomrel v nemocnici.

Štyroch policajtov, ktorí sa na zásahu zúčastnili, v utorok prepustili zo služby. Štátne i federálne úrady prípad vyšetrujú.

Utorkový protest sa začal na križovatke na mieste, kde Floyda naposledy videli živého. Demonštranti sa odtiaľ presunuli k jednej z policajných staníc. Medzi protestujúcimi a políciou podľa CNN došlo k potýčkam.

"Sme tu, aby sme im dali na vedomie, že toto nemôže byť tolerované," povedal jeden z protestujúcich. Konanie polície bude mať podľa neho vážne následky, ak "nás budú aj naďalej zabíjať".