Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Smrteľnú tlačenicu v Soule podľa polície spôsobila nedbanlivosť

Záchranári ošetrujú na ulici ľudí po tlačenici, ku ktorej došlo počas osláv Halloweenu v juhokórejskom meste Soul v sobotu večer miestneho času 29. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Špeciálny vyšetrovací tím mesiace skúmal dôkazy a vypočúval miestnych predstaviteľov.

Soul 13. januára (TASR) - Juhokórejská polícia v piatok oficiálne oznámila, že incident počas osláv Halloweenu spôsobili nedbanlivosť a nedostatočné opatrenia. V tlačenici v centre Soulu vtedy zomrelo takmer 160 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vo štvrti Itchewon (v anglickom prepise Itaewon) 29. októbra vtedy zahynulo množstvo mladých ľudí, najmä žien. Podľa odhadov sa v dave zhromaždilo až 100.000 ľudí.

Špeciálny vyšetrovací tím mesiace skúmal dôkazy a vypočúval miestnych predstaviteľov.

"Organizácie, ktoré sú zo zákona povinné predchádzať katastrofám a reagovať na ne - polícia, okresné úrady a soulské metro - vopred nezaviedli bezpečnostné opatrenia alebo mali nevyhovujúce plány," povedal novinárom šéf tímu Son Je-han.

Uviedol tiež, že ani "po prijatí žiadostí o pomoc neboli prijaté primerané opatrenia". Vysoký počet obetí pripísal zlej spolupráci medzi úradmi a zlyhaniu v komunikácii.

Vrcholných vládnych predstaviteľov ani predstaviteľov Národnej policajnej agentúry neobviňuje, keďže bolo "ťažké dospieť k záveru, že došlo ku konkrétnemu porušeniu povinností", dodal Son Je-han.

V rámci vyšetrovania zadržali doteraz šesť ľudí vrátane bývalého šéfa policajnej stanice v mestskej časti Jongsan a vedúceho tamojšieho okresného úradu. Obaja sú vo väzbe pre obvinenia zo zabitia z nedbanlivosti.

V decembri bolo nájdené telo mŕtveho tínedžera, ktorý tlačenicu v Soule prežil. Aj keď zjavne spáchal samovraždu, úrady rozhodli, že by mal byť považovaný za obeť nešťastia, čím oficiálny počet obetí stúpol na 159.