Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šmyhaľ: Ukrajina má dostatočné zásoby uhlia a plynu, aby prežila zimu

Na archívnej snímke ukajinsky premiér Denys Šmyhaľ. Foto: TASR/AP

Všetky ruské pokusy uvrhnúť Ukrajinu do temnoty zlyhali," povedal premiér Šmyhaľ na zasadnutí vlády.

Kyjev 24. januára (TASR) - Ukrajina má napriek opakovaným ruským útokom na jej energetický systém dostatok zásob uhlia a plynu na zostávajúce zimné mesiace. Oznámil to v utorok premiér Denys Šmyhaľ. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Šmyhaľ uviedol, že situácia v energetickom sektore zostáva zložitá, ale je pod kontrolou aj po niekoľkých mesiacoch útokov dronov a raketových útokov na kritickú infraštruktúru, ktoré poškodili približne 40 % energetického systému.

"Všetky ruské pokusy uvrhnúť Ukrajinu do temnoty zlyhali," povedal Šmyhaľ na zasadnutí vlády.

"Máme dostatok rezerv na pokračovanie a ukončenie vykurovacej sezóny v normálnom režime. V zásobníkoch je uložených asi 11 miliárd kubických metrov (m3) plynu a takmer 1,2 milióna ton uhlia."

Napriek neobvykle teplému počasiu v decembri a januári zažívajú všetky ukrajinské regióny plánované odstávky elektriny v dôsledku energetického deficitu. Prevádzkovateľ siete Ukrenergo uviedol, že výroba energie sa tento týždeň zvýšila.

Šmyhaľ informoval, že vláda schválila rozhodnutie povoliť štátnemu ropnému a plynárenskému monopolu Naftogaz získať grant vo výške 189 miliónov eur od Európskej banky na obnovu a rozvoj na dodatočné nákupy plynu.

Dodal, že Ukrajina pokračuje tiež v spolupráci s partnermi na urýchlení prác na opravách a obnove výrobných a distribučných zariadení, aby bol energetický systém menej centralizovaný a efektívnejší.