Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Šmyhaľ vyzval Ukrajincov v zahraničí, aby prišli a zapojili do boja

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po zasadnutí vlády Šmyhaľ oznámil, že Ukrajina dočasne zatvára svoje hranice s Bieloruskom a Ruskom - výnimku na vstup majú ukrajinskí občania v zahraničí, ktorých vyzval, aby sa zapojili do boja.

Kyjev 27. februára (TASR) - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v sobotu večer oznámil, že Ukrajina dočasne zatvorí svoje hranice s Ruskom a Bieloruskom.

Vo videovyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram Šmyhaľ ozrejmil, že od pondelka 28. februára bude prechod z Ruska a Bieloruska na Ukrajinu povolený iba občanom Ukrajiny.

V sobotu na tlačovej konferencii Šmyhaľ obvinil Rusko z vojnových zločinov, ktorých sa podľa neho dopustilo, keď počas vpádu na ukrajinské územie útočilo na civilné ciele. Rusko preto bude musieť čeliť "vojenskému tribunálu," vyhlásil premiér.

Spresnil, že podľa Ukrajiny Rusko ostreľovalo materské školy, bytové bloky i "autobusy s deťmi".

"Za tieto zločiny sa ruské velenie určite dočká vojenského tribunálu. Nepriateľ bude za zabitie ukrajinských detí nepochybne platiť. Ukrajina mu to neodpustí," zdôraznil Šmyhaľ, ktorý vyslovil predpoklad, že Rusko zámerne útočí na civilnú infraštruktúru, pretože vo svojej ofenzíve "zlyháva".

"Ruská vláda nechápe, že nebojuje len s vládou. V skutočnosti bojuje proti celému ukrajinskému ľudu," upozornil.

Rusko hneď po spustení svojej invázie na Ukrajinu uviedlo, že jeho sily sa zameriavajú iba na vojenské zariadenia a neútočia na civilistami obývané oblasti.

Po sobotňajšom zasadnutí vlády Šmyhaľ oznámil, že Ukrajina dočasne zatvára svoje hranice s Bieloruskom a Ruskom - výnimku na vstup majú ukrajinskí občania v zahraničí, ktorých vyzval, aby sa zapojili do boja.

"Prosím, vráťte sa a dokážte, že ste na strane svetla. Obraciam sa aj na všetky civilizované krajiny: Na koho strane ste?" spýtal sa Šmyhaľ. "Ste na strane vrahov detí, alebo ste na strane veľkých Európanov, ktorí bránia svoju krajinu a svoju slobodu pred agresiou?" dodal podľa televízie CNN.