Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzska železničná spoločnosť žiada odborárov o prerušenie štrajk

Súpravy vysokorýchlostných vlakov sú odstavené na stanici Gere St. Charles v Maerseille, archívna foto. Foto: TASR/AP

Obmedzenia v doprave vo Francúzsku trvajú už desať dní a súvisia so štrajkom odborárov, ktorého cieľom je prinútiť vládu, aby stiahla svoj návrh dôchodkovej reformy.

Paríž 14. decembra (TASR) - Predseda správnej rady francúzskej železničnej spoločnosti SNCF Jean-Pierre Farandou vyzval v sobotu štrajkujúcich železničiarov, aby počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov prerušili svoj štrajk zvolaný na protest proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy. Informoval o tom v sobotu spravodajský portál LCI.

Vo videoposolstve šírenom v internej sieti SNCF Farandou štrajkujúcim pripomína, že na budúci piatok "bude veľa našich spoluobčanov chcieť cestovať, aby sa stretli so svojimi rodičmi, deťmi a priateľmi. Tak ako každý rok budú milióny ľudí, ktorí budú chcieť cestovať vlakom".

Upozornil, že týmto rodinám - vrátane rodín zamestnancov železníc - bude ťažké vysvetliť, prečo vlaky nejdú, keď sa na tento druh dopravy spoliehajú.

Farandou sa vo svojom príhovore obrátil na všetkých zamestnancov železníc a ich odborové organizácie a vyzval ich, aby zvážili jeho žiadosť a počas Vianoc prerušili svoj štrajk.

Výkonná riaditeľka sekcie Voyages SNCF Rachelle Picardová informovala, že SNCF bude schopná zaistiť cestu vlakom pre viac ako polovicu svojich klientov obvykle cestujúcich na sviatky vlakom.

V rozhovore pre denník Le Parisien Picardová uviedla, že "viac ako polovica cestujúcich pocestuje. Pokúsime sa urobiť zázrak".

Podľa nej už na budúci utorok budú "všetci cestujúci, ktorí si rezervovali lístok na vianočné sviatky (piatok 20., sobotu 21. a nedeľu 22. decembra), vedieť, či ich vlak vypravia alebo nie."

Obmedzenia v doprave vo Francúzsku trvajú už desať dní a súvisia so štrajkom odborárov, ktorého cieľom je prinútiť vládu, aby stiahla svoj návrh dôchodkovej reformy.