Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

ZIMNÉ POČASIE V CHORVÁTSKU: Snehová víchrica skomplikovala dopravu

Snežný pluh presúva sneh na čerpacej stanici neďaleko Ravna Gora v Chorvátsku v pondelok 27. februára 2023. Foto: TASR/AP

Náhla zmena počasia, ku ktorej prišlo po viacerých pomerne teplých dňoch, skomplikovala dopravu aj v susedných krajinách – Srbsku a Bosne.

Záhreb 27. februára (TASR) - Stovky ľudí strávili v Chorvátsku uplynulú noc v autách, na čerpacích staniciach či v zriadených prijímacích centrách. Dôvodom bola snehová víchrica, ktorá tam cez víkend spôsobila dopravný kolaps a časti krajiny dokonca odrezala od zvyšku sveta. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Náhla zmena počasia, ku ktorej prišlo po viacerých pomerne teplých dňoch, skomplikovala dopravu aj v susedných krajinách – Srbsku a Bosne. Západ Srbska sa pritom ocitol bez elektrického prúdu a prerušená tam bola aj železničná doprava do susednej Čiernej Hory.

Chorvátske úrady v pondelok informovali, že cesty vedúce k pobrežiu Jadranského mora zostávajú pre sneh a silný vietor naďalej zatvorené v oboch smeroch. Pri diaľnici sa tak tvorili zástupy zaparkovaných áut či autobusov čakajúcich na ďalší vývoj situácie.

Približne 300 ľudí zostalo cez noc v niektorom z prijímacích centier, ktoré boli zriadené z dôvodu vzniknutej situácie, ako informovala Natalia Turbičová z úradu na zvládanie mimoriadnych situácií v stredochorvátskom meste Gračac. Dodala, že mnohí ďalší prenocovali v súkromných ubytovacích zariadeniach v oblasti.

Súkromná chorvátska televízia HRT informovala, že stovky ľudí, ktorým sa nepodarilo dostať do prijímacích stredísk, zostali vo svojich autách či autobusoch, prípadne strávili noc na čerpacích staniciach, kde viacerí z nich spali na zemi či na stoličkách.

Najdramatickejšia bola situácia v Chorvátsku, obdobné problémy však hlásili aj zo západu Srbska a niektorých horských oblastí Bosny. Srbská štátna železničná spoločnosť informovala, že vlaky do Čiernej Hory nepremávali, a to najmä pre popadané stromy a problémy s výpadkami prúdu v oblasti pri hraniciach.

V noci na pondelok boli podľa správ srbských médií bez elektriny mestá Prijepolje a Bajina Bašta na západe krajiny.

Silné sneženie a vietor spomalili dopravu aj v celej Bosne, najmä však v jej hornatých oblastiach. Problémy tam spôsobujú i zosuvy pôdy a popadané stromy. Miestne úrady vyzvali ľudí na zvýšenú opatrnosť.