Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Snemovňa amerického Kongresu žiada informácie o pôvode koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa AP sú americké tajné služby nejednotné v názore, či mal koronavírus prirodzený alebo umelý pôvod. Niektorí odborníci sa nazdávajú, že mohol uniknúť z výskumného strediska v čínskom Wu-chane.

Washington 10. marca (TASR) - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v piatok jednomyseľne rozhodla o odtajnení informácií tajných služieb o pôvode koronavírusu, ktorý spôsobil pandémiu ochorenia COVID-19. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Za legislatívny návrh hlasovalo 419 členov snemovne z Republikánskej aj Demokratickej strany, nikto nebol proti. Senát návrh už schválil a definitívne by ho mal potvrdiť prezident Joe Biden. K odtajneniu by potom malo prísť do 90 dní.

"Americká verejnosť si zaslúži odpovede na všetky otázky týkajúce sa pandémie ochorenia COVID-19," vyhlásil predseda výboru snemovne pre tajné služby Michael Turner z Republikánskej strany. To sa podľa neho týka aj toho, či vírus vznikol prirodzeným spôsobom alebo v laboratóriu.

Podľa AP sú americké tajné služby nejednotné v názore, či mal koronavírus prirodzený alebo umelý pôvod. Niektorí odborníci sa nazdávajú, že mohol uniknúť z výskumného strediska v čínskom Wu-chane, kde sa aj objavili prvé prípady covidu. Ďalší upozorňujú, že pôvod vírusu sa v najbližších rokoch možno nepodarí zistiť – ak vôbec niekedy.