Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Snemovňa reprezentantov schválila predĺženie daňových úľav z éry Busha

Foto: TASR/AP

V podstate však ide iba o symbolické gesto, keďže v Senáte kontrolovanom Demokratickou stranou prezidenta Baracka Obamu.

Washington 2. augusta (TASR) - Republikánmi ovládaná Snemovňa reprezentantov schválila v stredu (1.8.) predĺženie všetkých daňových úľav z éry Georga W. Busha vrátane úľav pre najbohatších Američanov. Snemovňa schválila návrh zákona v pomere hlasov 256 proti 171. V podstate však ide iba o symbolické gesto, keďže v Senáte kontrolovanom Demokratickou stranou prezidenta Baracka Obamu tento krok len ťažko prejde a navyše, je tu ešte možnosť veta zo strany prezidenta. Konečné rozhodnutie v otázke predĺženia úľav, ktoré zatiaľ platia len do konca tohto roka, tak padne až po novembrových prezidentských voľbách.

Republikáni tvrdia, že krok pomôže podporiť ekonomiku USA, ktorej rast sa tento rok začal spomaľovať. Na druhej strane Obamova administratíva varuje, že práve rozsiahle daňové úľavy sa podieľajú na vysokom rozpočtovom schodku.

Samotná americká vláda súhlasí s predĺžením daňových úľav, ale nie pre najbohatšiu vrstvu, teda pre zhruba 2 % populácie. S týmito predstavami demokratov pritom podľa posledných prieskumov verejnej mienky súhlasí väčšina obyvateľov USA. Republikáni však akékoľvek zvýšenie daní odmietajú, aj keď sa to má týkať len najbohatších. Podľa nich takýto krok v období slabého tempa rastu ekonomiky hospodárstvo iba poškodí.