Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Snemovňa reprezentantov schválila vojenský rozpočet na rok 2013

Barack Obama Foto: TASR/AP

A to vo výške 505 miliárd eur. Čiastka je o niekoľko miliárd dolárov vyššia, ako navrhol prezident Barack Obama, ktorý pohrozil, že návrh snemovne bude vetovať.

Washington 18. mája (TASR) - Prevažne republikánska Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu dnes schválila vojenský rozpočet na rok 2013 vo výške 642,5 miliardy dolárov (505 miliárd eur). Čiastka je o niekoľko miliárd dolárov vyššia, ako navrhol prezident Barack Obama, ktorý pohrozil, že návrh snemovne bude vetovať.

Snemovňou schválený rozpočet je oproti Obamovej požiadavke vyšší o osem miliárd dolárov. Návrh, ktorý ide proti dohode medzi Obamom a republikánmi o znižovaní deficitu z minulého leta, schválili pomerom hlasov 299:120 len niekoľko dní po obmedzení sociálnych programov, čo má vojenský rozpočet ochrániť pred ďalšími škrtmi.

Návrh vyzýva na vybudovanie základne protiraketovej obrany na východnom pobreží USA, proti čomu sú ozbrojené sily. Tiež obmedzuje možnosti prezidenta znižovať stavy jadrových zbraní na základe dohody s Ruskom z roku 2010.

Snemovňa odmietla rozpočtové požiadavky Pentagónu, ktorý chce na základe novej stratégie presunúť ťažisko z vojen v Iraku a Afganistane na očakávané hrozby v Ázii, na Blízkom východe a kybernetickom priestore. Návrh zákona ruší plánované odpisy lietadiel a lodí, spomaľuje zmenšovanie stavov armády a námornej pechoty.