Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Snemovňa reprezentantov si ani v 3 kolách nedokázala zvoliť predsedu

Na snímke budova Kapitolu. Foto: TASR

Nového predsedu Snemovne reprezentantov sa pritom v prvom kole naposledy nepodarilo zvoliť pred sto rokmi.

Washington 4. januára (TASR) - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu odročila v utorok svoje prvé zasadnutie po tom, čo si jej členovia nedokázali ani po troch kolách hlasovania zvoliť nového predsedu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Týmto prekvapivým krokom sa skončil prvý deň zasadnutia Snemovne reprezentantov. Tá v utorok zasadla prvýkrát v novom zložení, v ktorom majú prevahu republikáni. Tí získali v novembrových doplňujúcich voľbách väčšinu a v Snemovni reprezentantov, dolnej komore Kongresu USA, im patrí 222 zo 435 kresiel. Členovia Snemovne reprezentantov sa dohodli, že sa znovu stretnú v stredu poobede.

Líder republikán Kevin McCarthy potreboval na zvolenie do funkcie predsedu Snemovne reprezentantov 218 hlasov. V prvých dvoch kolách ich však získal len 203 - čo bolo ešte menej ako získal kandidát demokratov Hakeem Jeffries. V poslednom treťom kole stratil McCarthy dokonca 20 hlasov.

Hakeem, ktorý získal od 212 po 202 hlasov, tak mal vo všetkých troch kolách viac hlasov ako McCarthy. Na zvolenie predsedu Snemovne reprezentantov je však potrebná väčšina, pripomína Reuters.

Nového predsedu Snemovne reprezentantov sa pritom v prvom kole naposledy nepodarilo zvoliť pred sto rokmi.

Podľa agentúry Reuters sa nového predsedu Snemovne reprezentantov nepodarilo republikánom zvoliť pre vnútorné nezhody v strane. Piati členovia strany republikánov už pred hlasovaním totiž oznámili, že McCarthyho nepodporia, a približne desiatka ďalších svoju podporu zvažovala. Republikáni teraz využijú podľa agentúry AP získaný čas na preskupenie.

Pre novú republikánsku väčšinu v Snemovni reprezentantov predstavuje chaotická situácia, ktorá pri hlasoví vznikla, znepokojujúci začiatok. Zároveň poukazuje na výzvy, ktorým republikáni môžu počas nasledujúcich dvoch rokov pred prezidentskými voľbami v roku 2024 v Snemovni reprezentantov čeliť, analyzuje Reuters.