Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Snemovňa schválila zákon žiadajúci sankcie voči Číňanom za Ujgurov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Legislatíva zhoršila napätie medzi oboma veľmocami práve v období, keď vedú rokovania zamerané na dopracovanie prvej fázy dohody, ktorá má vyriešiť ich zdĺhavú obchodnú vojnu.

Washington 4. decembra (TASR) - Americká Snemovňa reprezentantov drvivou väčšinou hlasov schválila v utorok návrh zákona, ktorý umožňuje zaviesť sankcie voči vysokopostaveným čínskym predstaviteľom za potláčanie prevažne moslimskej menšiny Ujgurov. Tento krok dolnej komory Kongresu vyvolal zúrivú reakciu Pekingu, informovala tlačová agentúra AFP.

Legislatíva zhoršila napätie medzi oboma veľmocami práve v období, keď vedú rokovania zamerané na dopracovanie "prvej fázy" dohody, ktorá má vyriešiť ich zdĺhavú obchodnú vojnu.

Washington už nahneval čínsku vládu, keď americký prezident Donald Trump podpísal legislatívu na podporu prodemokratických protestujúcich v Hongkongu. Peking zareagoval tento týždeň tým, že uvalil sankcie na neziskové organizácie sídliace v USA a zrušil návštevy amerických vojnových lodí a lietadiel.

V utorok schválený návrh zákona o Ujguroch odsudzuje Peking za "hrubé porušovanie ľudských práv" pri tvrdom postupe voči Ujgurom, žijúcim v autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny, kde je v prevýchovných táboroch údajne zadržiavaných až milión Ujgurov a príslušníkov ďalších prevažne moslimských menšín.

Legislatívu odhlasovali poslanci pomerom hlasov 407 k jednému a je to ostrejšia verzia návrhu zákona, ktorý Senát schválil už v septembri. Texty teraz treba zladiť a zlúčiť do jedného návrhu zákona, aby ho mohol podpísať prezident Trump.

Najnovšia legislatíva odsudzuje svojvoľné masové zadržiavanie Ujgurov a vyzýva na zatvorenie prevýchovných táborov, kde sú podľa organizácií na ochranu ľudských práv a amerických zákonodarcov Ujguri zadržiavaní a mučení.

Návrh zákona výslovne nalieha na Trumpa, aby uvalil sankcie na čínskych predstaviteľov zodpovedných za politiku voči Ujgurom vrátane šéfa komunistickej strany v Sin-ťiangu Čchen Čchüan-kua.

"Dnes sú ľudská dôstojnosť a ľudské práva ujgurskej komunity ohrozované barbarským konaním Pekingu, ktoré je urážkou pre kolektívne svedomie sveta," povedala kolegom krátko pred hlasovaním predsedníčka snemovne Nancy Pelosiová.

Kongres "robí rozhodujúci krok, ktorý je protiváhou voči hrozným prípadom porušovania ľudských práv Ujgurov Pekingom", pokračovala Pelosiová a dodala: "Amerika sa pozerá."

Pelosiová ostro skritizovala čínske úrady za uplatňovanie tvrdých opatrení, ako je napríklad všadeprítomné hromadné sledovanie Ujgurov štátom, ich väznenie na samotke, bitky, nútené sterilizácie "a ďalšie formy mučenia".