Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sneženie komplikuje dopravu v Česku aj Rakúsku

Snehová kalamita v USA Foto: TASR/AP

Sneženie, ktoré dnes zasiahlo aj západné oblasti Slovenska, komplikuje dopravu aj u susedov. V Rakúsku pre počasie evidujú množstvo nehôd, v Česku niektoré regionálne cesty uzavreli.

Praha 23. februára (TASR) - Husté sneženie skomplikovalo dnes dopravu v Českej republike. Sneh leží nielen na väčšine komunikácií nižších tried, ale aj na niektorých diaľniciach a rýchlostných cestách. Počet nehôd rastie, jedne v Karvinej si vyžiadala prvú obeť, informovali portály iDNES.cz a Novinky.cz.


Séria nehôd sa dopoludní stala na plzenskej diaľnici D5 pri Beroune a na ceste R6 z Prahy do Karlových Varov. Na diaľnici D1 sa po desiatej hodine kvôli nehode začala tvoriť kolóna na 44. kilometri v smere na Prahu.

V Ústrašíně na Vysočine narazil do plota zájazdový autobus s 31 pasažiermi, zranenia neutrpel nikto. Ďalšie havárie eviduje polícia na diaľnici D1, tiež sa obišli bez zranení. Diaľnica je miestami zafúkaná a namrznutá, informovala hovorkyňa krajskej polície Dana Čírtková.

Na Vysočine policajti vodičom radia, aby autá radšej vôbec nepoužívali. "Všetky cesty v kraji sú zjazdné len s mimoriadne veľkou opatrnosťou. Aj keď cestári robia, čo môžu, sneženie a vietor sú silnejšie ako oni," konštatovala Čírtková.

Na juhu Moravy blokujú diaľnicu D1 desiatky kamiónov. Vážna je situácia od 200. po 184. kilometer v smere Brno-Praha, kde vodiči nákladných áut blokujú ľavý jazdný pruh, namiesto toho, aby sa zdržiavali len v pomalom, pravom.

Cestári niektoré - najmä regionálne - cesty zatvárajú, predovšetkým kvôli veľkému množstvu napadaného či nafúkaného snehu. V Libereckom a Ústeckom kraji cestári varujú pred snehovými jazykmi. Predovšetkým v Krušných horách, Jizerských horách a na Děčínsku fúka silný vietor. V Plzenskom kraji okrem snehu komplikuje dopravu aj poľadovica.

Zima a husté sneženie komplikovali aj železničnú dopravu. Napríklad na trati Beroun-Praha nejazdili viac ako hodinu osobné vlaky.

Sneženie sa v Rakúsku podpísalo pod množstvo nehôd

St. Pölten/Viedeň 23. februára (TASR) - Husté sneženie dnes spôsobilo na cestách v Dolnom Rakúsku množstvo nehôd a problémov a vyžiadalo si doteraz dvoch mŕtvych a niekoľko zranených. TASR o tom dnes informoval službukonajúci dôstojník dolnorakúskej polície. Medzi obeťami ani zranenými nie sú slovenskí občania. Ako dodal, hraničný priechod Berg so Slovenskom nie je uzavretý.

Hasiči doteraz uvoľnili 66 zapadnutých automobilov, troch ľudí museli z vrakov áut vyrezať. Viaceré horské cesty sú zjazdné len so snehovými reťazami. Na diaľniciach došlo k obmedzeniam v premávke, ale veľký dopravný chaos počasie nespôsobilo, keďže cez víkend je premávka slabšia.

Na viedenskom okruhu A21 a západnej diaľnici A1 boli krátkodobé problémy kvôli uviaznutým kamiónom. Dopravné nehody na diaľniciach A1, A4 a A22 viedli k zápcham. Zatiaľ nie sú k dispozícii informácie o vážnych zraneniach a situácia sa medzitým zlepšila, uviedla agentúra APA.

Do čistenia ciest a posypu zapojili cestári v Dolnom Rakúsku 1300 ľudí, ktorí mali k dispozícii 350 vlastných i prenajatých vozidiel a doplnili zásoby cestárskej soli.

Dopoludnia malo menšie problémy viedenské letisko Schwechat, kde zrušili osem letov spoločnosoti AUA. Prevádzka letiska však nie je obmedzená, povedal pre agentúru APA jeho hovorca Peter Kleemann.