Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Sneženie komplikuje život vodičom v Česku, večer hrozí poľadovica

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Cestári odporúčajú maximálnu opatrnosť. V priebehu dňa sa má otepľovať, ale večer už hrozí poľadovica.

Praha 10. decembra (TASR) - Následky nedeľného a nočného sneženia dnes komplikujú život vodičom v Českej republike.

Na mnohých miestach sú cesty pokryté snehom alebo snehovou pľačkanicou. Cestári odporúčajú maximálnu opatrnosť. V priebehu dňa sa má otepľovať, ale večer už hrozí poľadovica. Informácie priniesla spravodajská webová stránka iDNES.cz.

V Libereckom kraji sa kvôli snehovej kalamite zastavila premávka na železničnej trati z Frýdlantu do Jindřichovíc pod Smrkem, ale v tomto čase by už mala byť obnovená. Vlaky doteraz nahrádzali autobusy. Aj cesty by tam už mali byť od 08.00 h SEČ prejazdné, ale s opatrnosťou, uviedol hovorca tamojšej krajskej správy ciest. Motoristi by podľa neho mali spomaliť a opatrne vchádzať najmä do zákrut a križovatiek, pretože na snehu sa môže šmýkať. Bez zimnej výbavy by motoristi nemali na cesty vychádzať, do hôr odporúčajú cestári pribaliť snehové reťaze.

V Juhočeskom kraji sú cesty zjazdné len so zvýšenou opatrnosťou. Na väčšine komunikácií je vrstva snehu. Opatrní musia byť vodiči na D3 pri Tábore, kde ležia zvyšky rozmočeného snehu po chemickom ošetrení. Na niektorých cestách nižších tried sa drží zľadovatená alebo ujazdená vrstva snehu krytá posypom.

V Stredočeskom kraji leží na cestách čerstvý sneh, ktorý je ujazdený.

Na Vysočine čakajú napríklad vodičov ďalšie snehové prehánky. Cestári sú v teréne so všetkou technikou a pracovali s ňou celú noc.

Komunikácie v Karlovarskom kraji sú zasnežené. Cesty na južnej Morave sú zjazdné so zvýšenou opatrnosťou, hlavné ťahy sú po chemickom posype holé a mokré.

Hlavné cesty v českej metropole Praha sú po snežení zjazdné so zvýšenou opatrnosťou. Pražská Technická správa komunikácií (SK) nasadila od skorého rána stovky ľudí na čistenie chodníkov.

Dnes sa teploty dostanú v ČR nad nulu a celej krajine hrozí večer poľadovica, zdôraznila webová stránia iDNES.cz.