Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Sobotňajšie zemetrasenie v Japonsku spôsobilo zranenia stovke ľudí

Manažér obchodu s liehovinami opratuje škody v dôsledku zemetrasenia v meste Fukušima na severovýchode Japonska v sobotu 13. februára 2021. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych médií boli otrasy zemetrasenia cítiť aj v Tokiu, ktoré sa nachádza približne 200 kilometrov od zasiahnutej prefektúry.

Tokio 14. februára (TASR) - Počas sobotňajšieho zemetrasenia pri pobreží japonskej prefektúry Fukušima sa zranilo najmenej 96 ľudí, píše agentúra DPA odvolávajúc sa na japonskú televíziu NHK.

Podľa miestnych médií boli otrasy zemetrasenia cítiť aj v Tokiu, ktoré sa nachádza približne 200 kilometrov od zasiahnutej prefektúry. K zraneniam prišlo aj v susednej prefektúre Mijagi a regióne Kantó, v ktorom sa nachádza japonská metropola.

Zatiaľ čo americká geologická služba USGS pôvodne namerala, že sila otrasov v epicentre dosiahla magnitúdu 7,1, japonské úrady tento údaj neskôr upravili na hodnotu 7,3.

Podľa USGS otrasy vychádzali z hĺbky viac ako 50 kilometrov pod dnom Tichého oceánu. Úrady bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami po zemetrasení nevydali.

Prevádzkovateľ jadrovej elektrárne Fukušima 1, v ktorej pred desiatimi rokmi došlo k závažnej havárii po zemetrasení s magnitúdou 9, medzičasom oznámil, že sobotňajšie zemetrasenie nespôsobilo v elektrárni žiadne nepravidelnosti.