Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Socialistka Sziliová pomáha orbánovcom s koncepciou autonómie Maďarov

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR - Martin Baumann

Vypracovanie koncepcie autonómie Maďarov žijúcich v jednotlivých susedných krajinách je hlavnou úlohou bývalej socialistickej predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej.

Budapešť 19. marca (TASR) - Vypracovanie koncepcie autonómie Maďarov žijúcich v jednotlivých susedných krajinách je hlavnou úlohou bývalej socialistickej predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej. O spoluprácu v tejto oblasti ju požiadal vicepremiér zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén.

Agentúre MTI to dnes potvrdil hovorca vlády Bertalan Havasi po tom, čo sa na plenárnom zasadnutí parlamentu o Sziliovej úlohu v Orbánovej vláde zaujímal poslanec opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) László Kiss.

Havasi povedal, že Sziliová vo funkcii ministerskej splnomocnenkyne navštevuje maďarské spoločenstvá žijúce v Karpatskom oblúku a pomáha im s vypracovaním špecifickej koncepcie autonómie s prihliadnutím na pomery v krajine, v ktorej Maďari žijú. "V rôznych krajinách sú potrebné rôzne formy sebaurčenia," zdôvodnil hovorca.

"Sziliová iniciovala založenie Fóra poslancov Karpatskej kotliny (KMKF) v čase, kedy Gyurcsányova vláda znemožnila fungovanie Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT)," pripomenul Havasi a zdôraznil, že premiér Viktor Orbán si veľmi váži jej spoluprácu.