Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Peňažná zbierka má pomôcť etiópskym utečencom v Sudáne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sudánske úrady spolu s Organizáciou spojených národov a ďalšími humanitárnymi organizáciami nepretržite pracujú na zriadení nového tábora pre utečencov.

Bratislava 5. decembra (TASR) – V dôsledku nepokojov a násilia v oblasti Tigray na severe Etiópie utiekli do susedného Sudánu desaťtisíce ľudí. Nadácia Integra preto vyhlásila zbierku na pomoc pre týchto utečencov.

V obave o svoje životy a životy svojich rodín ušlo z Etiópie do Sudánu viac ako 43 000 ľudí. „Komunikačné siete sú nefunkčné, bankové služby zastavené, cesty blokované a v celom regióne je nedostatok základných zásob," informovala TASR Erika Kremská z nadácie.

Utečenecké tábory v Sudáne podľa nej neboli pripravené na takýto nával utečencov. „V táboroch chýbajú základné potreby ako voda, jedlo, prístrešky, hygienické zariadenia," doplnila. Sudánske úrady spolu s Organizáciou spojených národov a ďalšími humanitárnymi organizáciami nepretržite pracujú na zriadení nového tábora pre utečencov.

Informácie o zbierke sú dostupné na webe nadácie. „Peniaze zo zbierky budú použité na zabezpečenie liekov, jedla, pitnej vody a prístreškov na bývanie," dodala.