Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sociálni demokrati, liberáli a Zelení predstavia koaličnú zmluvu

Na archívnej snímke Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nová koaličná zmluva podľa Zelených jasne ukazuje, že na ochranu klímy sa bude prihliadať vo všetkých rezortoch - od dopravy, cez priemysel, výstavbu, bývanie až po poľnohospodárstvo.

Berlín 24. novembra (TASR) - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení a Slobodná demokratická strana (FDP) predstavia koaličnú dohodu budúcej nemeckej vlády v stredu popoludní o 15.00 h SEČ na tlačovej konferencii v Berlíne. Stane sa tak osem týždňov po tom, čo sa v krajine konali parlamentné voľby. Informovala o tom agentúra DPA.

"V stredu sa zídu SPD, Zelení a FDP na poslednom zasadnutí hlavného kola rokovaní," uviedli strany v spoločnom vyhlásení. "Následne lídri trojice strán a kandidát na kancelára Olaf Scholz predstavia koaličnú zmluvu, ktorú vyrokovali v posledných týždňoch."

Koaličné rokovania tzv. semaforovej vlády podľa farieb jednotlivých strán sa začali 21. októbra. Na hlavnom kole rokovaní, ktorému predchádzali sondážne rozhovory, sa zúčastňovali šiesti predstavitelia každej z trojice strán a diskusie prebiehali aj v 22 pracovných skupinách.

Olaf Scholz z SPD má byť za nového kancelára zvolený v týždni od 6. decembra. Vo funkcii má po 16 rokoch nahradiť dosluhujúcu šéfku spolkovej vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Merkelová vo voľbách do Spolkového snemu (Bundestagu), ktoré sa konali 26. septembra, už opätovne nekandidovala. Jej konzervatívna Únia CDU/CSU v nich utrpela porážku a skončila druhá za SPD.

Dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová a súčasný vicekancelár a minister financií Olaf Scholz odchádzajú po stretnutí s novinármi 18. novembra 2021 v Berlíne.
Foto: TASR/AP


Agentúra AFP píše, že podľa najnovšieho zoznamu členov budúceho kabinetu, ktorý unikol do médií, by sa mala šéfkou diplomacie stať spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková, ministrom financií líder FDP Christian Lindner a nové "superministerstvo" pre ekonomiku, ochranu klímy a energetiku by mal viesť spolušéf Zelených Robert Habeck.

Nová koaličná zmluva podľa Zelených jasne ukazuje, že na ochranu klímy sa bude prihliadať vo všetkých rezortoch - od dopravy, cez priemysel, výstavbu, bývanie až po poľnohospodárstvo. Strany sa tiež zaviazali, že Nemecko do roku 2030 prestane využívať uhlie ako zdroj energie.

V otázke migrácie sa zhodli na tom, že je potrebné urýchliť azylové konanie, ako aj proces spájania rodín utečencov. V prvom roku vlády SPD, FDP a Zelených sa podľa ich dohody má zvýšiť minimálna mzda z 9,60 eura na hodinu na 12 eur. Ďalším bodom je zníženie veku prvovoličov v parlamentných a európskych voľbách z 18 na 16 rokov.