Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sociálni demokrati získali v Burgenlande absolútny počet mandátov

Na archívnej snímke zľava Sebastian Kurz (ÖVP) a Pamela Rendi-Wagner (SPÖ) pred debatou lídrov strán v rakúskej televízii ORF vo Viedni 26. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Na druhom mieste skončili ľudovci (ÖVP) so ziskom 30,6 percenta hlasov, resp. 11 mandátov.

Eisenstadt 26. januára (TASR) - Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) zaznamenala v nedeľňajších voľbách v spolkovej krajine Burgenland drvivé víťazstvo a vo svojej tradičnej bašte tak ukončila sériu volebných porážok.

Podľa predbežných konečných výsledkov zverejnených televíziou ORF získala burgenlandská SPÖ pod vedením Hansa Petera Doskozila získala 49,94 percenta hlasov a získala 19 z celkového počtu 36 mandátov.

Na druhom mieste skončili ľudovci (ÖVP) so ziskom 30,6 percenta hlasov, resp. 11 mandátov.

Škandál s tzv. videom z Ibizy a výdavkami "potopil" v Burgenlande Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ), doterajšieho koaličného partnera SPÖ, ktorému dalo svoje hlasy iba 9,8 percenta voličov (štyri mandáty), čo je o 5,3 percenta menej ako v roku 2015. Mierne, o 0,3 percentuálneho bodu, si polepšili Zelení (6,7 percenta, dva mandáty).

Pred bránami krajinského snemu v Eisenstadte zostala strana NEOS a vypadla z neho Kandidátka Burgenland (LBL).

Voľby v najmenej ľudnatej spolkovej krajine majú podľa agentúry DPA politický význam z dvoch hľadísk: Boli testom nálad po vytvorení koalície Zelených a ÖVP na celoštátnej úrovni a výrazne posilnili postavenie 49-ročného Doskozila v rámci strany, ktorý je považovaný za možného nástupcu kontroverznej predsedníčky SPÖ Pamely Rendiovej-Wagnerovej.