Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sogavare: Zahraničná základňa by zo Šalamúnov vytvorila vojenský cieľ

Na archívnej snímke premiér Šalamúnových ostrovov Manasseh Sogavare. Foto: TASR/AP

Sogavare sa v týchto dňoch zúčastňuje na summite Fóra tichomorských ostrov, ktorý sa koná v meste Suva, metropole ostrovného štátu Fidži.

Suva 14. júla (TASR) - Na Šalamúnových ostrovov nevznikne zahraničná vojenská základňa, pretože krajina by sa tak stala cieľom "vojenských útokov", uviedol vo štvrtok tamojší premiér Manasseh Sogavare. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vznikom zahraničnej vojenskej základne na Šalamúnových ostrovoch by sa táto krajina stala "nepriateľom" ostatného tichomorského regiónu, uviedol Sogavare pre rozhlasovú stanicu RNZ Pacific.

Takáto základňa by tiež "spravila z našej krajiny a našich občanov cieľ pre potencionálne vojenské útoky – a vláda Šalamúnových ostrovov nikdy nedovolí, aby sa z krajiny a jej ľudu stal vojenský cieľ," uviedol premiér.

Líder Šalamúnových ostrovov sa v podobnom duchu vyjadril aj na stredajšom stretnutí s austrálskym premiérom Anthonym Albanesem, všíma si AFP.

Sogavare sa v týchto dňoch zúčastňuje na summite Fóra tichomorských ostrov, ktorý sa koná v meste Suva, metropole ostrovného štátu Fidži. Ide o prvé stretnutie tohto bloku odvtedy, čo Šalamúnove ostrovy podpísali s Čínou bezpečnostnú dohodu.

Napriek tomu, že jej obsah nebol zverejnený, vyvolala táto bezpečnostná dohoda obavy v krajinách tichomorského regiónu v súvislosti s tým, že Čína by mohla mať na týchto ostrovoch stálu vojenskú prítomnosť. Obe krajiny však takýto plán popierajú.