Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelské nálety v Sýrii si vyžiadali štyri obete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii – v roku 2011 – tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

Damask 24. novembra (TASR) - Štyri obete na životoch vrátane dvoch civilistov si vyžiadali v stredu izraelské nálety v strednej časti územia Sýrie, kde majú svoje stanoviská bojovníci podporujúci libanonské militantné hnutie Hizballáh. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Podľa informácií SOHR zasiahli rakety oblasť neďaleko troch dedín na západe guvernorátu Homs. Nie je pritom jasné, či ďalšie dve obete boli tiež civilisti, alebo vojaci.

Sýrska tlačová agentúra SANA predtým s odvolaním sa na zdroj zo sýrskej armády uviedla, že pri náletoch zahynuli dvaja civilisti a sedem ľudí – prevažne vojakov – utrpelo zranenia. "(Izraelská) agresia spôsobila smrť dvoch civilistov a zranenie šiestich vojakov a jedného civilistu," napísala SANA s tým, že sýrske vzdušné sily "agresiu odrazili a zostrelili väčšinu rakiet".

Armáda židovského štátu, ktorá sa len zriedkakedy prizná k náletom na územie Sýrie, odmietla komentovať "správy uverejnené v zahraničných médiách".

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii – v roku 2011 – tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu.

Židovský štát už údajne zrealizoval stovky takýchto útokov, ku ktorým dochádza prevažne v nočných hodinách. Izraelská armáda tvrdí, že ich podniká v snahe zabrániť proiránskym milíciám, aby v Sýrii otvorili druhý front proti Izraelu, čím by sa Sýria mohla stať baštou jeho úhlavného nepriateľa Iránu.