Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Deväť ozbrojencov prišlo o život v okolí sýrskej metropoly Damask

Na archívnej snímke z 15. októbra 2019 z tureckej strany hranice medzi Tureckom a Sýriou v Ceylanpinare dym stúpa po ostreľovaní sýrskeho mesta Ras al-Ajn tureckými jednotkami. Foto: TASR/AP

Od roku 2011, keď v Sýrii vypukla občianska vojna, Izrael uskutočnil na jej územie stovky náletov.

Bejrút 27. apríla (TASR) - Životy deviatich ozbrojencov si v noci na stredu vyžiadal Izraelu pripisovaný útok na ciele v okolí sýrskej metropoly Damask, informovala agentúra AFP. Izraelská armáda útok zatiaľ nekomentovala.

Medzi obeťami útoku sú piati vojaci sýrskej armády a štyria príslušníci polovojenských oddielov podporovaných Iránom, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré sídli v Británii a situáciu v Sýrii monitoruje cez sieť svojich informátorov. SOHR dodalo, že zranených bolo osem ľudí.

Terčov útoku bolo najmenej päť a bol medzi nimi aj sklad munície a viacero lokalít spájaných s proiránskymi polovojenskými oddielmi.

Od roku 2011, keď v Sýrii vypukla občianska vojna, Izrael uskutočnil na jej územie stovky náletov; zameral sa pri tom na pozície vládnej armády, ako aj na spojenecké sily podporované Iránom a na bojovníkov libanonskej šiitskej militantnej skupiny Hizballáh.

Izraelská armáda sa k takýmto akciám priznáva len v ojedinelých prípadoch. Tvrdí pritom, že ich podniká v snahe zabrániť proiránskym milíciám, aby v Sýrii otvorili druhý front proti Izraelu a aby sa tak Sýria stala baštou jej úhlavného nepriateľa – Iránu.