Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

SOHR: Pri izraelských útokoch v Sýrii zahynuli 3 proiránski bojovníci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izrael tiež podľa SOHR letecky zaútočil na pozície sýrskej protivzdušnej obrany v provincii Suvajda na juhu krajiny.

Bejrút 9. novembra (TASR) - Najmenej traja príslušníci proiránskych milícií prišli v stredu o život pri izraelských leteckých útokoch na ciele neďaleko sýrskej metropoly Damask. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán spresnil, že Izrael podnikol nálety na ciele patriace libanonskému hnutiu Hizballáh neďaleko dediny Akraba. V Akrabe sa nachádza vojenské letisko, ležiace vyše desať kilometrov od medzinárodného letiska v Damasku.

Izrael tiež podľa SOHR letecky zaútočil na pozície sýrskej protivzdušnej obrany v provincii Suvajda na juhu krajiny. Sýrske štátne médiá uviedli, že izraelské nálety zasiahli na juhu Sýrie pozície sýrskej armády a spôsobili materiálne škody.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael pravidelne uskutočňuje nálety na pozície sýrskych vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. K takýmto akciám sa však priznáva len výnimočne a zvyčajne sa k nim vôbec nevyjadruje. Izraelské vedenie však opakovane deklarovalo, že sa pokúša zabrániť Iránu a jeho spojeneckým silám, aby v Sýrii získali vojenský vplyv.