Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

SOHR: Pri ostreľovaní v sýrskej provincii Idlib zahynuli štyri deti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K podobnému ostreľovaniu v nej došlo naposledy 12. februára - o život prišlo šesť ľudí vrátane dvoch žien a dvoch detí.

Damask 4. apríla (TASR) - Životy štyroch detí si v pondelok vyžiadalo ostreľovanie mesta Maárat an-Nasán sýrskymi vládnymi jednotkami. Mesto leží v provincii Idlib, ktoré je baštou protivládnych povstalcov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Maárat an-Nasán leží na frontovej línii oddeľujúcej vládne sily od povstalcov. Na okraji mesta sa nachádza kontrolný post tureckej armády.

SOHR dodalo, že v čase dnešného ostreľovania boli deti, ktoré v jeho dôsledku zahynuli, na ceste do školy.

Spravodajca agentúry AFP nasnímal fotografie, na ktorých je dodávka vezúca tri telá zabalené v čiernych plastových vreciach na miestny cintorín. Jedno z detí pochovali na inom mieste, pretože následkom zranení podľahlo neskôr.

SOHR, ktoré sa pri svojom informovaní o dianí v Sýrii, spolieha na širokú sieť zdrojov v Sýrii, uviedlo, že nie je jasné, prečo sa vládna armáda zamerala na túto oblasť.

K podobnému ostreľovaniu v nej došlo naposledy 12. februára - o život prišlo šesť ľudí vrátane dvoch žien a dvoch detí.

Provincia Idlib hraničí s Tureckom a žijú v nej asi tri milióny ľudí. Je jednou z posledných oblastí v Sýrii, ktoré sa ešte po 11 rokoch občianskej vojny stavajú na odpor režimu v Damasku. Tamojší povstalci zo sunnitskej militantnej Organizácie pre oslobodenie Levanty (Haját Tahrír aš-Šám) a ich spojenci ovládajú asi polovicu územia provincie a priľahlé časti susedných regiónov.

Táto oblasť Sýrie bola dejiskom prudkých bojov, ale v marci roku 2020 bola dosiahnutá dohoda o prímerí, ktorá sa vo všeobecnosti dodržiava, aj keď dochádza k sporadickým vzplanutiam ozbrojených zrážok.

Sprostredkovateľmi tohto prímeria boli Rusko, ktoré podporuje sýrske vládne jednotky, a Turecko stojace na strane povstalcov.