Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

SOHR: Pri tureckých útokoch zahynulo na severe Sýrie najmenej 31 osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nedeľňajšie útoky boli mierené predovšetkým na severosýrske mesto Ajn al-Arab (Kobané) ležiace pri tureckých hraniciach a jeho priľahlé okolie.

Ankara/Damask 20. novembre (TASR) - Najmenej 31 ľudí zahynulo na severe Sýrie zväčša na pozíciách kurdských militantov v dôsledku leteckých útokov, ktoré podniklo Turecko. Oznámilo v nedeľu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Takmer 25 útokov zasiahlo sýrske guvernoráty Rakka a Hasaka a provinciu Aleppo na severe Sýrie, pri ktorých zahynulo 18 príslušníkov Sýrskych demokratických síl (SDF) vedených Kurdmi, 12 príslušníkov sýrskej armády a jeden novinár, uvádza SOHR

Kurdské úrady na sevorovýchode Sýrie udávajú, že pri útokoch zahynulo 29 ľudí vrátane 11 civilistov, 15 príslušníkov spojeneckej sýrskej armády či dvoch kurdských bojovníkov.

Turecko uviedlo, že útoky, ktoré podniklo v noci na nedeľu, boli mierené na základne Strany kurdských pracujúcich (PKK) – Turecko, EÚ a USA ju zaradili na zoznam teroristických organizácií – na severe Sýrie a Iraku. Práve odtiaľ PKK podľa Ankary podniká "teroristické útoky" na turecké územie.

Turecko pritom tieto útoky podniklo týždeň po tom, čo centrom Istanbulu otriasol výbuch, pri ktorom zahynulo šesť ľudí a vyše 80 ich utrpelo zranenia. Turecko z tohto útoku pritom viní práve kurdských militantov, ktorí však účasť na útoku popierajú.

Nedeľňajšie útoky boli mierené predovšetkým na severosýrske mesto Ajn al-Arab (Kobané) ležiace pri tureckých hraniciach a jeho priľahlé okolie. "Tieto útoky tureckých okupantov nezostanú bez odpovede. V pravom čase a na pravom mieste budeme rozhodne a efektívne reagovať," uviedli vo vyhlásení Sýrske demokratické sily (SDF).