Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šojgu: Oslobodenie Luhanskej ľudovej republiky sa blíži ku koncu

Ľudia prechádzajú okolo časti rakety, ktorá je zakliesnená v zemi v Lysyčansku, Luhanská oblasť, Ukrajina, piatok 13. mája 2022. Foto: TASR/AP

Jedným z cieľom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu bola podľa ruského prezidenta Vladimira Putina aj ochrana rusky hovoriacich obyvateľov na Ukrajine, a to predovšetkým v Donbase, pripomína AFP.

Moskva 20. mája (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok uviedol, že Moskva už takmer úplne ovládla separatistickú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rusko uznalo dva separatistické územné celky – Luhanskú a Doneckú oblasť –, ktoré spoločne tvoria Donbas, za nezávislé krajiny krátko pred začiatkom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

"Oslobodenie Luhanskej ľudovej republiky sa blíži ku koncu," uviedol Šojgu na zasadnutí svojho rezortu.

Jedným z cieľom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu bola podľa ruského prezidenta Vladimira Putina aj ochrana rusky hovoriacich obyvateľov na Ukrajine, a to predovšetkým v Donbase, pripomína AFP.

Šéf ruského rezortu obrany okrem toho uviedol, že sa vzdalo už 1908 ukrajinských vojakov z obliehaného areálu oceliarní Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol, ktorý ruské sily podľa AFP dobyli koncom apríla, pričom ukrajinských vojakov zablokovali v rozsiahlom areáli oceliarní.

Šojgu tiež uviedol, že ukrajinské sily sa začiatkom mája pokúsili získať späť kontrolu nad Hadím ostrovom v Čiernom mori, ktorý ruské jednotky dobyli ešte na začiatku invázie. "Táto pochybná akcia sa skončila neúspechom," vyhlásil Šojgu.

Hadí ostrov sa stal symbolom ukrajinského vzdoru po tom, ako bola na začiatku konfliktu zverejnená nahrávka rádiokomunikácie, ktorá zachytávala trúfalú odpoveď ukrajinských obrancov ostrova na požiadavku ruského krížnika Moskva.