Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šojgu: Stav armády je nízky, v ukrajinských prístavoch zriadi základne

Ruský minister obrany Sergej Šojgu rozpráva počas stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s vysokými predstaviteľmi ruskej armády v Moskve 21. decembra 2022. Foto: TASR

Podľa ministra by sa mal početný stav ruskej armády – v čase pokračujúcich bojov na Ukrajine – zvýšiť zo súčasného jedného na 1,5 milióna.

Moskva 21. decembra (TASR) - Rusko plánuje zriadiť základne na podporu svojho vojnového loďstva v dvoch okupovaných prístavoch na juhu Ukrajiny. Oznámil to v stredu ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý zároveň vyhlásil, že počet príslušníkov ruskej armády by sa mal zvýšiť na 1,5 milióna. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

"Prístavy v (ukrajinskom) Berďansku a Mariupole sú plne funkčné. Máme v úmysle zriadiť tam základne na podporu plavidiel, záchranných služieb a opravy lodí (ruského) námorníctva," uviedol Šojgu v rámci správy prednesenej na stretnutí šéfa Kremľa Vladimira Putina s poprednými predstaviteľmi ruskej armády.

Podľa ministra by sa mal početný stav ruskej armády – v čase pokračujúcich bojov na Ukrajine – zvýšiť zo súčasného jedného na 1,5 milióna. Toto číslo by malo zahŕňať aj 695.000 vojakov-dobrovoľníkov, ktorí budú v armáde pôsobiť na základe kontraktu. Šojgu neuviedol, v akom časom horizonte by malo k takémuto zvýšeniu počtu vojakov dôjsť.

Zároveň sa má zvýšiť spodná aj horná veková hranica povinnej ročnej vojenskej služby, v súčasnosti ju musia absolvovať všetci ruskí muži vo veku 18 až 27 rokov. Šojgu chce, aby sa toto vekové rozpätie zvýšilo na 21 až 30-ročných mužov. Stanica Sky News v tejto súvislosti pripomína, že Rusko dlhodobo popiera, že do bojov na Ukrajinu posiela aj mnoho brancov s minimálnym výcvikom.

Šojgu ďalej uviedol, že "špeciálna vojenská operácia na Ukrajine" bude pokračovať aj v roku 2023. Moskva používa toto slovné spojenie pre pomenovanie vojny, ktorú Rusko proti Ukrajine rozpútalo 24. februára. Priznal pritom, že počas septembrovej čiastočnej mobilizácie nastali určité problémy, čo vo svojom štvrtkovom prejave povedal aj samotný Putin.

Šéf ruského rezortu obrany vo svojej správe avizoval aj vytvorenie nových jednotiek, ktoré budú operovať v západných oblastiach Ruska v reakcii na plány Fínska a Švédska na vstup do Severoatlantickej aliancie.