Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Samovražedný útočník sa odpálil pri stánku so zmrzlinou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útoku sa prihlásila teroristická skupina aš-Šabáb, informovala agentúra AP.

Mogadišo 27. novembra (TASR) - Najmenej sedem ľudí zahynulo a osem ďalších utrpelo zranenia pri piatkovom samovražednom bombovom útoku v somálskej metropole Mogadišo. K útoku sa prihlásila teroristická skupina aš-Šabáb, informovala agentúra AP.

Útočník sa odpálil pri stánku so zmrzlinou. Somálska vláda označila útok za "ohavný". Došlo k nemu len niekoľko hodín po tom, čo úradujúci americký minister obrany Christopher Miller navštívil Mogadišo, kde sa stretol s americkým veľvyslancom v krajine a vojakmi.

Správa o Millerovej návšteve prišla bezprostredne po tom, ako americké média v noci na piatok informovali o smrti agenta americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) pôsobiaceho práve v Somálsku. Vedenie CIA sa k správe zatiaľ nevyjadrilo.

V Somálsku je nasadených približne 700 amerických vojakov, ktorí sa podieľajú na výcviku tamojších síl na boj proti terorizmu. Zároveň podnikajú útoky proti militantnej skupine aš-Šabáb, ktorá je napojená na al-Káidu a ktorú USA od roku 2008 považujú za teroristickú organizáciu.

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump v súčasnosti zvažuje, že stiahne všetkých amerických vojakov zo Somálska ešte do januárovej inaugurácie svojho nástupcu Joea Bidena.