Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vojaci podporujúci somálsku opozíciu sa stiahli z hlavného mesta

Skupina vojakov, ktorá prešla na stranu opozície pre nesúhlas s predĺžením funkčného obdobia somálskeho prezidenta, ukazuje zbrane v hlavnom meste Mogadišo v piatok 7. mája 2021. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Somálsko sa ocitlo v politickej kríze po tom, čo v krajine odložili nové voľby a prezident Mohamed Abdullahi Mohamed si v polovici apríla predĺžil svoje funkčné obdobie o dva roky.

Mogadišo 8. mája (TASR) - Po niekoľkých týždňoch napätia a násilia v Somálsku sa skupina vojakov, ktorá prešla na stranu opozície pre nesúhlas s predĺžením funkčného obdobia prezidenta, v piatok stiahla z hlavného mesta Mogadišo, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych obyvateľov.

Vozidlá naložené guľometmi opustili oblasti ovládané opozíciou na severe somálskej metropoly. Premiér Mohamed Husajn Roble uviedol, že vojaci súhlasili s návratom do svojich kasární po vyjednávaní s opozičnými politikmi.

"Sme príslušníci národnej armády. Nie sme milície," vyhlásil jeden z vojenských veliteľov pre DPA. Zároveň dodal, že krajina bezodkladne potrebuje nové voľby.

Somálsko sa ocitlo v politickej kríze po tom, čo v krajine odložili nové voľby a prezident Mohamed Abdullahi Mohamed si v polovici apríla predĺžil svoje funkčné obdobie o dva roky. Somálska opozícia to odmietla. Tento krok kritizovali Európska únia (EÚ) aj Spojené štáty a pohrozili Somálsku sankciami. Medzi bezpečnostnými zložkami prezidenta a vojakmi podporujúcimi somálsku opozíciu opakovane dochádzalo k potýčkam.

Dolná komora somálskeho parlamentu 1. mája na mimoriadnom zasadaní zrušila svoje predchádzajúce rozhodnutie o predĺžení funkčného obdobia prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda, ako aj o uskutočnení volebnej reformy.

Somálsky prezident, známy aj pod prezývkou Farmadžo - odvodenej od talianskeho výrazu pre syr (formaggio) -, a vodcovia piatich poloautonómnych federálnych štátov Somálska pritom vlani v septembri dosiahli dohodu, ktorá pripravila pôdu pre nepriame parlamentné a prezidentské voľby. Mali sa konať koncom roku 2020 a začiatkom tohto roku. Táto dohoda však prestala platiť, keď prepukli hádky o tom, ako viesť hlasovanie, a keď ani niekoľko kôl rozhovorov neviedlo k vyriešeniu vzniknutej patovej situácie.

Podľa Organizácie Spojených národov (OSN) ušlo od 25. apríla v strachu pred vlnou násilia z Mogadiša od 60.000 do 100.000 ľudí.