Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sonda Juno bola k Jupiterovmu mesiacu najbližšie od roku 2000

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Misia sondy Juno, ktorá odštartovala zo Zeme v roku 2011 a obežnú dráhu Jupitera dosiahla v roku 2016, potrvá do roku 2025.

Washington 9. júna (TASR) - Americká kozmická sonda Juno vykonala v pondelok najbližší prelet popri najväčšom mesiaci planéty Jupiter za posledných vyše 20 rokov. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil v utorok prvé dve snímky, ktoré sa sonde podarilo počas tohto preletu zhotoviť, informoval portál Space.com.

Snímky podľa NASA zachytávajú odvrátenú stranu mesiaca Ganymedes z výšky približne 1000 kilometrov v pozoruhodných detailoch, vrátane kráterov a jeho rázovitého terénu. V najbližších dňoch odošle na Zem ešte niekoľko ďalších fotografií.

Takýto blízky prelet okolo Ganymeda vykonala naposledy v roku 2000 sonda Galilelo, ktorá v rokoch 1995 - 2003 skúmala Jupiter a viaceré jeho mesiace.

Misia sondy Juno, ktorá odštartovala zo Zeme v roku 2011 a obežnú dráhu Jupitera dosiahla v roku 2016, potrvá do roku 2025. Sonda zbiera údaje o gravitačnom a magnetickom poli a štruktúre atmosféry Jupitera. Ako uvádza Space.com, najnovší prelet okolo Ganymeda môže poskytnúť dôležité informácie pre budúci výskum Jupiterových ľadových mesiacov, na ktorých by podľa vedcov mohli byť vhodné podmienky pre možnú existenciu jednoduchých foriem života.