Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sopka na ostrove La Palma spôsobila škody za vyše 800 miliónov eur

Na archívnej snímke z 1. novembra 2021 dom, ktorý je pokrytý sopečným popolom v dôsledku erupcie sopky Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma. Foto: TASR/AP

Od "prebudenia" sopky Cumbre Vieja na juhu ostrova z 19. septembra zničila láva takmer 2800 budov a 100 ďalších vážne poškodila.

La Palma 5. decembra (TASR) - Po jedenástich týždňoch erupcie sopky na Španielsku patriacom kanárskom ostrove La Palma odhadla regionálna vláda doterajšie škody na viac ako 842 miliónov eur, informovala v nedeľu štátna televízia RTVE.

Od "prebudenia" sopky Cumbre Vieja na juhu ostrova z 19. septembra zničila láva takmer 2800 budov a 100 ďalších vážne poškodila. Pri pobreží sa vytvára nový, viac ako 40 hektárov veľký pás územia z vychladnutej lávy, píše agentúra DPA. Láva alebo hrubá vrstva sopečného popola pokryla približne 1140 hektárov územia, čo zodpovedá ploche asi 1600 futbalových ihrísk.

Domovy muselo už pred týždňami opustiť okolo 7000 ľudí, pričom zničné boli školy, kostoly, obchody i početné ulice, rôzna infraštruktúra či banánové plantáže. Na atlantickom ostrove pri západnom pobreží Afriky prišiel o život jeden človek. Vulkanológovia uvádzajú, že koniec súčasnej erupcie je stále v nedohľadne.