Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sopka Semeru by mohla podľa úradov opäť vybuchnúť

Na archívnej snímke vrch Semeru uvoľňuje vulkanické materiály počas erupcie 7. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Semeru, ktorá je najvyšším vrchom ostrova Jáva s nadmorskou výškou 3676 metrov, vybuchla naposledy 4. decembra 2021.

Jakarta 18. decembra (TASR) - Indonézske úrady zvýšili stupeň pohotovosti v blízkosti sopky Semeru na druhý najvyšší, pričom uviedli, že sopka by mohla opäť vybuchnúť. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Semeru, ktorá je najvyšším vrchom ostrova Jáva s nadmorskou výškou 3676 metrov, vybuchla naposledy 4. decembra 2021. Erupcia si vtedy vyžiadala 48 životov a 3700 ľudí muselo v jej dôsledku opustiť svoje domovy.

Indonézska geologická agentúra v sobotu uviedla, že zaznamenala rastúcu sopečnú aktivitu, ktorá by mohla vyvolať chrlenie lávy a dymu. Dedinčanom žijúcim na svahoch Semeru odporučila, aby sa zdržiavali najmenej 13 kilometrov od ústia krátera sopky.

Po poslednom výbuchu sopky je stále nezvestných 36 ľudí. Viac ako 100 ľudí utrpelo zranenia, z toho 22 vážne popáleniny. Zničených alebo poškodených bolo viac ako 5200 domov a budov.

Indonéziu často postihujú zemetrasenia, výbuchy sopiek a vlny cunami. Toto súostrovie s 270 miliónmi obyvateľov leží na tichomorskom "ohnivom kruhu" – podkovovitej skupine seizmických zlomových línií v oceáne.