Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Soros vyzval EÚ, aby bola na strane novej Ukrajiny, proti novému Rusku

GEORGE SOROS. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Počas debaty 83-ročný Američan maďarského pôvodu povedal, že Európa je v stave prekonať "akútnu fázu" ekonomickej krízy, bude však čeliť "novej existenčnej hrozbe", tentoraz v politickej rovine.

Brusel 1. júla (TASR) - Európska únia (EÚ) ako model medzinárodného riadenia záležitostí musí pomôcť "novej Ukrajine" v jej boji proti "novému Rusku" prezidenta Vladimira Putina. Povedal to americký investor a filantrop George Soros počas bruselského stretnutia s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom a bývalým francúzskym ministrom financií Pierrom Moscovicim.

Ako dnes uviedol európsky internetový denník EUobserver, toto stretnutie sa konalo v pondelok večer v Múzeu krásneho umenia v Bruseli.

Počas debaty 83-ročný Američan maďarského pôvodu povedal, že Európa je v stave prekonať "akútnu fázu" ekonomickej krízy, bude však čeliť "novej existenčnej hrozbe", tentoraz v politickej rovine.

"Obrodené Rusko, nové Rusko, ktorého typ vládnutia je rivalský pre EÚ," spresnil Soros, aká hrozba únii hrozí. Dodal, že je veľmi dôležité, aby EÚ mala navrch, najskôr však únia musí uznať závažnosť tejto situácie.

Americký filantrop pripomenul, že EÚ je vo svete známa formou medzinárodného spravovania vecí verejných a presadzovania právneho štátu, zatiaľ čo Rusko, ktoré sa pretvorilo do podoby "nového Ruska", protirečí spôsobu života v EÚ.

"Nejde o nový vynález, presadzovanie nacionalizmu viedlo k druhej svetovej vojne," povedal finančník, ktorý prežil nacistickú okupáciu v rodnej krajine a v roku 1947 utiekol do Anglicka.

Soros je známy ako zástanca EÚ, kritizoval však "príliš komplikované spôsoby", ktorými pracuje Brusel, a tiež nedostatok vízií EÚ o tom, čo treba robiť v krajinách východného partnerstva.

Podľa jeho slov by dohody EÚ, uzavreté s Ukrajinou, mali byť oveľa pružnejšie a s väčším dosahom na občiansku spoločnosť.

Van Rompuy počas debaty zdôraznil, že EÚ mala právo podpísať dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou. Dodal, že v tomto štáte je silná túžba po hodnotách, ktoré presadzuje EÚ - demokracia, právny štát, rešpektovanie ľudských práv, boj proti korupcii a násiliu.

"Zmýlili sme sa? Vôbec nie, sú to ľudia, ktorí chcú tieto veci," konštatoval Van Rompuy. Dodal, že Rusko bolo vždy náležite informované o asociačnej dohode, o ktorej EÚ a Ukrajina rokovali dlhé roky.

"Ale cieľom Ruska nie je slobodná, demokratická, suverénna Ukrajina, ale slabá a nestabilná Ukrajina, ktorá nemôže voliť pre Európu a prosperitu. Musíme byť na strane Ukrajiny," zdôraznil Van Rompuy.