Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Soul: Kim Čong-un váži 140 kilogramov a má vážne poruchy spánku

Severokórejský vodca Kim Čong-un a jeho dcéra počas návštevy národnej leteckej a kozmickej agentúry v utorok 16. mája 2023. Foto: TASR/AP

Juhokórejská tajná služba NIS sa zaoberá aj možnosťou, že sa Kim dostane do "začarovaného kruhu" väčšej závislosti od alkoholu a nikotínu, prípadne že sa jeho nespavosť ešte zhorší.

Soul 1. júna (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un má podľa odhadov juhokórejskej tajnej služby NIS výrazné poruchy spánku a hmotnosť približne 140 kilogramov, informovali v stredu juhokórejskí poslanci. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Jonhap.

"Na základe skutočnosti, že severokórejské úrady v apríli aktívne zhromažďovali najnovšie lekárske informácie vrátane liekov, ako je zolpidem - na liečbu nespavosti u vysoko postavených predstaviteľov v zahraničí -, NIS odhaduje, že predseda Kim trpí závažnými poruchami spánku," povedal novinárom poslanec z vládnucej juhokórejskej strany Sila ľudu (PPP).

NIS sa zaoberá aj možnosťou, že sa Kim dostane do "začarovaného kruhu" väčšej závislosti od alkoholu a nikotínu, prípadne že sa jeho nespavosť ešte zhorší. Pchjongjang totiž dováža zo Západu množstvo zahraničných cigariet a vysoko kvalitných pochutín.

Agentúra Jonhap tiež uviedla, že "Kim vyzeral počas svojho verejného vystúpenia 16. mája veľmi unavene, s viditeľnými tmavými kruhmi pod očami".

"Od konca minulého roka sa na rukách a ramenách predsedu Kima neustále objavujú škrabance a modriny, ktoré sú pravdepodobne zapríčinené kombináciou alergie a stresom vyvolanej dermatitídy," citoval riaditeľa NIS juhokórejský zákonodarca.