Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Soul: KĽRD obnovuje strážne pozície v demilitarizovanej zóne

Na archívnej snímke vojaci juhokórejskej armády a vojaci severokórejskej armády. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ juhokórejskej armády pre AFP uviedol, že Pchjongjang nedávno poslal do oblasti vojakov a vybavenie s cieľom obnoviť pozície.

Soul. 27. novembra (TASR) - Severná Kórea posiela vojakov na hranice s Južnou Kóreou s cieľom obnoviť tam strážne pozície. Predtým boli zrušené na základe dohody medzi oboma krajinami z roku 2018 o hraničných pásmach a bezletových zónach. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Predstaviteľ juhokórejskej armády pre AFP uviedol, že Pchjongjang nedávno poslal do oblasti vojakov a vybavenie s cieľom obnoviť pozície.

Na jednej z fotografií, ktoré zverejnila juhokórejská armáda, sú zachytení štyria vojaci KĽDR pri výstavbe dreveného strážneho stanovišťa v demilitarizovanej zóne na hraniciach medzi oboma krajinami. Obnovených má byť všetkých 11 týchto zariadení, ktoré boli zrušené po uzavretí dohody.

Napätie na Kórejskom polostrove sa vystupňovalo minulý týždeň po tom, ako Severná Kórea minulý vypustila na obežnú dráhu Zeme špionážny satelit a vyhlásila, že plánuje vypustiť aj ďalšie. Soul v reakcii čiastočne pozastavil plnenie dohody z roku 2018, ktorej cieľom bolo zmiernenie napätia v oblasti na hraniciach. V oblasti na hraniciach začal prieskumné a monitorovacie činnosti, čo armáda to označila za nevyhnutné opatrenie pri obrane proti rastúcim jadrovým hrozbám KĽDR.

Pchjongjang následne úplne prestal dohodu dodržiavať a upozornil, že ňou už nikdy nebude viazaný. KĽDR v pondelok uviedla, že bude pokračovať v uplatňovaní svojich zvrchovaných práv a odmietla kritiku zo strany medzinárodného spoločenstva za vypustenie satelitu.