Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nová severokórejská raketa by mohla zasiahnuť aj Washington

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva obrany v Soule však nie je jasné, kedy by severokórejská strela Hwasong 15 mohla byť pripravená na nasadenie, ani či disponuje plne funkčnou bojovou hlavicou.

Soul 1. decembra (TASR) - Nová medzikontinentálna balistická raketa Severnej Kórey by mohla mať dostrel až 13.000 kilometrov, takže by potenciálne mohla ohroziť aj americkú metropolu Washington. Uviedlo to v piatok juhokórejské ministerstvo obrany, ktorého vyjadrenie citovala agentúra AP.

Podľa ministerstva obrany v Soule však nie je jasné, kedy by severokórejská strela Hwasong 15 mohla byť pripravená na nasadenie, ani či disponuje plne funkčnou bojovou hlavicou.

Juhokórejská armáda zatiaľ nevie, či by bojová hlavica dokázala "prežiť" návrat do zemskej atmosféry, či by ju bolo možné spoľahlivo navádzať na cieľ a náležite odpáliť. Rezort obrany o týchto skutočnostiach v piatok informoval poslancov juhokórejského parlamentu.

"V prípade, že by bola (severokórejská strela) vystrelená v normálnom uhle, bola by schopná preletieť viac než 13.000 kilometrov. To znamená, že by mohla dosiahnuť Washington," uvádza sa v správe juhokórejského ministerstva, z ktorej citovala agentúra Jonhap.

KĽDR v stredu oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je podľa nej schopná zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická KĽDR odpálila balistickú raketu stredného doletu.

Podľa hodnotenia rezortu obrany v Soule bolo stredajšie skúšobné odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM) zrejme naozaj úspešné. Strela Hwasong 15 pri ňom preletela približne 950 kilometrov a dopadla do vôd Východočínskeho mora.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyzvala všetky štáty sveta, aby po najnovšom severokórejskom raketovom teste prerušili diplomatické a obchodné vzťahy s Pchjongjangom.