Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Soul: Severná Kórea odpálila tri balistické strely

Cestujúci sledujú televízne správy o odpálení strely zo strany KĽDR na železničnej stanici v Soule v sobotu 7. mája 2022. Severná Kórea v sobotu pravdepodobne otestovala balistickú strelu odpaľovanú z ponorky (SLBM), informovala agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejskú armádu. K odpáleniu strely prišlo tri dni po tom, ako Severná Kórea (KĽDR) vykonala test balistickej rakety, pripomenula AFP. Foto: TASR/AP

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Soul 25. mája (TASR) - Severná Kórea odpálila v stredu zo svojho východného pobrežia smerom k moru pravdepodobne celkovo tri balistické strely. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie Zboru náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády.

Jednou z nich zjavne bola medzikontinentálna balistická strela (ICBM), uviedol JCS vo vyhlásení. Severná Kórea rakety odpálila z oblasti letiska Sunan v blízkosti hlavného mesta Pchjongjang.

K odpáleniu rakiet došlo tri dni po tom, ako sa lídri Južnej Kórey a Spojených štátov dohodli, že zvážia rozšírenie svojich spoločných vojenských cvičení v reakcii na hrozby, ktoré predstavuje Severná Kórea (KĽDR).

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Stredajšie odpálenie bolo v poradí už 17. kolom severokórejských raketových testov v tomto roku. Ide o zjavnú snahu Pchjongjangu vyvinúť tlak na svojich rivalov v čase, keď rokovania o jadrovom programe KĽDR zostávajú v slepej uličke, píše AP.